Naturparkour – ett glädjefyllt möte med den svenska naturen

För ett år sedan beviljades Friluftsfrämjandet pengar ur Arvsfonden för att driva projektet Naturparkour. Projektet vill öka mångfalden inom friluftslivet genom ett glädjefyllt möte med den svenska naturen.
Senast uppdaterad: 31 oktober, 2016 - 23:17

Projektet Naturparkour ska bygga broar mellan urbana aktiviteter och friluftslivet, och göra naturen till en självklar arena för parkouren. Tillsammans med ungdomar ska projektet bygga naturparkourparker som ska fungera som mötesplatser för alla, oavsett etnicitet, socioekonomi, ålder, fysiska förutsättningar eller kön.

- Jag är så tacksam för det stöd vi har fått och får från Arvsfonden, både i själva ansökningsprocessen och nu under pågående projekt. Det går alltid att höra av sig till en handläggare och få hjälp, säger Ahmed Al-Breihi som är projektledare för Naturparkour.

Unga ambassadörer i Borlänge

Projektet har tagit fram en metod för hur man ska jobba med naturparkour. Under första året har de tagit ut metoden på ett lokalt plan och jobbat med platsen Borlänge.

- Tillsammans med lokala föreningar i Borlänge engagerade vi 13 ungdomar i åldern 16-18 år. Ungdomar med olika bakgrund och som kommer från olika områden, två av dem är ensamkommande, berättar Ahmed Al-Breihi.

Ungdomarna utbildades till ambassadörer och började forma ”Borlänge Naturparkour” utifrån sina visioner. Tillsammans med de unga ambassadörerna byggdes en tillfällig naturparkourpark som var öppen under sommaren 2016 i centrala Borlänge.

- Parken blev jättepopulär. Vi aktiverade sammanlagt 5460 barn och ungdomar, och vi höll 125 workshoppar med ledarledd träning. Resultat som är långt över vår förväntan, säger Ahmed Al-Breihi.

Den tillfälliga parken i Borlänge monterades ner i slutet av augusti, men Borlänge kommun utreder nu bygge av en permanent park.

Fler naturparkourparker

Under projektets andra och tredje år kommer Naturparkour att ta konceptet vidare till Örebro och Malmö. Ett mål är att få kommunerna att själva investera i byggnationen av naturparkourparker som mötesplatser, med stöd i den kunskap och metodik som projektet Naturparkour nu bygger upp.

Arvsfonden hjälper dig med din idé

På frågan om han kan dela med sig av några tips till andra föreningar som sitter med idéer och behöver finansiering svarar Ahmed Al-Breihi:

- Hör av er till Arvsfonden, där finns det möjligheter! Idén behöver inte vara färdigbakad och klar, den behöver bara vara tillräckligt bra. Är den det kan du få hjälp av Arvsfonden att få till en bra ansökan.