Krönika: "Sommarplaner"

Nu är det hög tid att planera för sommaren igen. Det är samma sak varje år. Jag är ute i sista sekunden. Samtidigt är det verkligen ett välfärdsproblem. Det finns många som inte har något att ta semester från. Och några kan aldrig ta semester från de uppgifter och det ansvar de har.
Senast uppdaterad: 12 juni, 2017 - 16:03

Jag är en av de priviligierade som kommer att ha semester i sommar. Kanske förverkligar jag en gammal dröm jag haft sedan jag började på Arvsfonden. En bilsemester i Sverige där jag besöker pågående arvsfondsprojekt!

Jag börjar resan med att åka E4:an norrut längst kusten. I höjd med Söderhamn svänger jag av, för att sedan slingra mig fram via riksväg 50 till Edsbyn. Bandyföreningen och andra organisationer på orten har säkert något spännande på gång tillsammans med nyanlända barn och ungdomar och det lokala näringslivet. Efter att ha njutit av en hälsingeostkaka fortsätter jag norrut tills den ljusa dagen omärkligt går över i en lika ljus natt.  Väl framme i Jokkmokk hinner jag slumra några timmar innan FA Sápmi har sin morgonträning med sina världsunika fotbollslag för samiska ungdomar. När jag ätit en stadig renskavsgryta med hjortron kör jag söderut så länge jag orkar. Jag stannar till i Sunne och ser en föreställning med Västanå Teaters barnteater. Upplivad av detta och stärkt med en rejäl portion värmländsk älgpytt går färden vidare mot västkusten. Det blir ett kärt återseende med de härliga medlemmarna i föreningen Grunden i Göteborg på deras mötesplats Grand Bazar. Jag trycker i mig en makrillmacka och styr sedan kosan mot Skåne. Det får bli mitt sista stopp innan hemfärden. Väl framme visar Höörs Idrottssällskap stolt upp sina nya allvädersbanor som blev klara förra året. Efter en lätt bristning i lårets baksida ger jag upp försöken att sätta personligt rekord på 60 meter. När jag har tröstätit en rejäl portion spettekaka känns det bättre. Full av intryck efter alla inspirerande möten med några av civilsamhällets stöttepelare återvänder jag hem.

Eller så gör jag bara resan i mina tankar, mellan doppen i Mälaren. Det får nog duga, i år igen.

Ha en riktigt skön sommar!

Hans Andersson
Enhetschef