Naturparkour– med naturen som form och hinder

Genom att låta naturen bli en parkourpark lockas barn och ungdomar att träna denna snabbt växande träningsform. En första tillfällig park uppfördes i Borlänge. Parken skapades genom att använda naturens egna former och hinder, och attraherade över 6 000 barn och unga som kostnadsfritt fick uppleva glädjen med att träna parkour – en träningsform som visat sig främja samarbete då den saknar tävlingsmoment. Nu ska Naturparkour tas vidare till Örebro och Malmö.
Senast uppdaterad: 12 juli, 2017 - 06:00

 

 

Det är Friluftsfrämjandet tillsammans med svenska Gymnastikförbundet som har tagit initiativet till projektet för att öka mångfalden inom friluftslivet med den svenska naturen som arena.

– Vi vill locka in barn och unga som normalt inte attraheras av den vanliga idrotten. I Borlänge samlade vi ungdomar från olika bakgrunder som fick vara med och bygga parken. Vi hade aldrig kunnat drömma om den effekt parken givit, säger Ahmed Al-Breihi, som är projektledare för Naturparkour, och fortsätter:

– Oavsett vilken bakgrund man har så tränar man tillsammans. Dessutom har vi sett att många vuxna som tar dit sina barn lockas att träna med sina barn.

Ett av projektets mål är att få kommuner att själva investera i byggnationen av naturparkourparker med stöd i den kunskap och metodik som projektet Naturparkour har byggt upp.