Kakor

Vi använder oss av kakor (cookies) för att underlätta navigering och för att förbättra ditt besök på arvsfonden.se. Kakor behövs för Lyssna-funktionen och för att hantera inställningar som du gör. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du blockera webbkakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta.

Krisstöd – personlig assistans får stöd från Arvsfonden

26 oktober 2020

Intressegruppen för Assistansberättigade får stöd med drygt 2,7 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Krisstöd - personlig assistans

I projektet ska assistansanvändare/personer med funktionsnedsättning utveckla en metod kallad Egeninitierad Personlig behovsanalys i händelse av Kris (EPiK). EPiK ska användas för att identifiera de behov och situationer där det kan behövas en handlingsplan i händelse av kris. Syftet ska vara att säkerställa den personliga assistansen och andra insatser enligt LSS, även i ett krisläge, exempelvis en pandemi.

– Vår vision är att EPiK på ett individuellt plan ska säkra livet när en stöter på små och stora kriser samt ge stöd i genomförandeplaner för de som fått i uppdrag att utföra en insats, säger Lilly Key, projektledare Krisstöd – personlig assistans.

I projektet ska cirka 1000 assistansanvändare i alla åldrar erbjudas medverkan och inom samtliga personkretsar enligt LSS samt privata assistansanordnare (cirka 720), egna arbetsgivare inom personlig assistans och personliga assistenter (cirka 2500) samt anhöriga (cirka 2000). Medverkan kommer att ske på olika sätt såsom enkäter, enskilda samtal och workshops.

– Projektet Krisstöd – personlig assistans är ett bra exempel hur man kan inkludera och engagera personer med funktionsnedsättning. Tillsammans med Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter, men ibland saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Gunilla Svensson, enhetschef Arvsfonden.

Om Arvsfonden

Arv som utvecklar Sverige - Allmänna arvsfonden är hela Sveriges arvsfond som gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2019 fördelades 749 miljoner kronor. Över 10 000 projekt har fått pengar ur fonden sedan 1970.

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Telefon
Direkt: 08-700 08 63
Telefon
Växel: 08-700 08 00
Adress

Slottsbacken 6
111 33 Stockholm