Till innehållet

Projektet Ung Inlåst presenterar rapport om ungdomar som tvångsomhändertagits

13 juni 2019

Projektet Ung Inlåst, som drivs av Skyddsvärnet och finansieras av Arvsfonden, har i en ny rapport samlat vittnesmål från barn och unga som har frihetsberövats genom Lagen om vård av unga, LVU. Barn och unga som omhändertagits av socialtjänsten transporteras idag med Kriminalvårdens nationella transportenhet till och från ungdomshem och domstolar. Ungdomar har farit psykiskt illa av dessa samtransporter.

Den 11 juni släppte Ung Inlåst en rapport om att barn och unga som omhändertagits av socialtjänsten transporteras med Kriminalvårdens nationella transportenhet till och från ungdomshem och domstolar. Ung Inlåst har tagit del av många historier där unga vittnar om långa resor med övernattningar på häkten och fängelser. Det förekommer att de har handfängsel och i vissa fall även midjefängsel och fotfängsel. Det förekommer att de reser tillsammans med dömda vuxna som ska transporteras till fängelser. Rapporten i sin helhet finns att läsa via länk nedan. 

– De unga upplever ett stort obehag av att åka tillsammans med vuxna dömda, och det är minnen de kommer att bära med sig hela sina liv, säger Olle Eriksson från Ung Inlåst när han intervjuas i Sveriges Radios Ekot. Du kan lyssna på hela radioinslaget via länken längre ned på denna sida.

Ung Inlåst har också blivit inbjudna att träffa Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin som vill höra mer om rapporten och deras tankar kring transporterna.