Till innehållet

Krönika: "Bubbel i sommar?

17 juni 2019

Det senaste året har vi varit runt på vår Sverigeresa och besökt Blekinge, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland. Vi har informerat föreningsliv och tjänstemän om Arvsfonden som projektfinansiär och vi har haft lokala arvsfondsprojekt på scenen som inspirerat åhörarna att själva våga satsa. Vart vi än kommit har det varit fullt hus och fullt ös. Ibland har lokalen vi bokat knappt räckt till.

Efter vårt besök får deltagarna besvara en kort enkät. Det visar sig då att mer än 40 procent av de som deltagit på informationsträffen tror att deras förening, inom det närmaste året, kommer att ansöka om medel ur Arvsfonden för att utveckla en idé de har. Det kan vara att förbättra verksamheten för personer med demens och Alzheimer, att bygga en ungdomslokal, att anlägga en BMX-bana i skogen eller att inkludera personer som idag är exkluderade i en föreningsverksamhet. Idéerna är lika många som personerna vi träffat.

Det är därför ingen överdrift att säga att det bubblar och sprudlar av idéer och eldsjälar i alla delar av landet. Engagemanget är stort, genuint och är en oerhörd samhällsresurs. Sverige vimlar av sociala entreprenörer.

Så vill ni ha bubbel i sommar, varför inte byta ut prosecco och cava mot ett besök hos ett arvsfondsprojekt! Och det behöver inte bli en särskilt lång resa för er, det finns ju flera arvsfondsprojekt i samtliga län i Sverige. Jag lovar att ni kommer att bli inspirerade. Vem vet, ni kanske själva kommer på en riktigt bra idé!

Ha nu en riktigt skön sommar! Med eller utan bubbel.

Hans Andersson

Enhetschef