Barnböcker med funkistema
Arvsfondsprojektet Prickens kompisar lyfter fram funktionsnedsatta i barnböcker. ‒ Det finns nästan inga böcker för barn där huvudpersonen har funktionsvariation, säger projektledaren Pia Hammargren som kom på idén.
Arsfondsprojektet Pickens kompisar är ett projekt som startats av Funkibator, en ideell förening som jobbar med att höja livskvalitén för personer med funktionsnedsättning.
‒Jag tänkte tillbaka på vilka barnböcker som fanns om rullstolsburna när jag var liten. Även vänner och kollegor med olika livssituationer som jag frågade upplevde samma sak. Dessutom älskar jag böcker så det var i det idéen grundades, berättar Pia Hammargren som är illustratör och själv varit med och gjort flera böcker.
Pia Hammargren berättar att de i sin projektansökan skrev att målet var att 9 stycken barnböcker med funkistema skulle ges ut.
‒ Men eftersom vi gillar att utmana oss själva sa vi att vi skulle satsa på att göra 30 stycken när vi blev beviljade.
Böckerna som ges ut av Prickens kompisar skapas genom att manus skickas in av manusförfattare. Dessa väljs sedan ut av en manusgrupp, utifrån ett visst antal kriterier. De ska vara inkluderande gentemot alla. Inte bara funktionsnedsatta.
‒Våra böcker skildrar även personer med annan sexuell läggning än normen, människor med olika etniciteter och religion.
Därefter får berättelsen en illustratör som får rita bilderna och sedan trycks böckerna.
De färdiga böckerna kan köpas på nätet. Prickens kompisar har avtal med förlag som specifikt vänder sig till förskolor och bibliotek.
‒Vi vill finnas där barnen finns, säger Pia Hammargren. Gärna Äppelhyllan på biblioteken som är hyllan på barnavdelningen med funkistema.
Vad får ni för respons på era böcker?
‒Vi får positiv respons från både förskolor, bibliotek och personal. En person skrev att hen kände sig lagad inombords av att läsa en av våra böcker: "det hjälper till att normalisera livet med en sjuk förälder och det är sådant jag sällan ser i barnböcker”. Det är också roligt när böckerna når de som inte är funkis. En flicka som läst en bok som jag illustrerat skrev att hon så gärna ville träffa mig för hon trodde det bara var gamla gummor som satt i rullstol. Det visar att den här typen av böcker behövs och gör skillnad, säger Pia Hammargren.
Vad händer härnäst?
‒ Nu går projektet mot sitt slut, och vi står nu inför spridning av böckerna med funkisfokus. Det gör vi med hjälp av vårt förlag, som vi driver som ett socialt företag genom Funkibator.
Ett socialt företag innebär att personer i utanförskap ges möjlighet till jobb eller sysselsättning. På plats eller distans.
Arvsfondsprojektet Prickens kompisar syftar till att skapa förebildsmaterial för barn och unga med funktionsnedsättning. Man vill också synliggöra personer med olika livssituationer.