Syftet med arvsfondsprojektet är att bygga en spontanidrottsplats bestående av en multiarena och en parkourbana, så att barn och ungdomar ska känna medägarskap och inflytande i lokalsamhället.
‒ Det bästa är att idén kom från de boende som såg ett behov. Parken är oerhört populär bland barnfamiljer och vi ser också att det är ett bra integrationsprojekt, att människor från olika bakgrunder har möjlighet att mötas här, säger projektledaren Kjell Svensson.
När parken skulle planeras samarbetade man med skolorna och barnen fick vara med och säga till hur de ville att den skulle se ut. De fick också vara med att ta fram namnförslag, och efter en omröstning döptes den till ”Glasparken”.
Kjell Svensson berättar att det mest populära i parken är multisportsarenan med sin fotbollsplan, som är den del som pengarna från Arvsfonden hjälpt till att finansiera. I parken finns också en avancerad hinderbana, hoppkuddar och linbana.
‒ Det är en plats som passar många. Och vi har så långt det går även gjort den tillgänglighetsanpassad, säger Kjell Svensson.
Den engagerade gruppen av familjer som drev frågan om en plats för barnen i Limmared har nu startat en parkgrupp som arbetar med att ta fram koncept och utveckling. Det pågår även ett samarbete med ett tiotal föreningar i kommunen.
Vad har parken möjliggjort för orten?
‒Den både höjer attraktionskraft för orten och gör att folk vill stanna här. Jag ser stora vinster med att barn och unga är ute och rör på sig och har kul, säger Kjell Svensson.
Har du något tips till de som vill söka lokalstöd?
‒Jag tycker det är bra är att man kan ringa och diskutera sin idé med en handläggare innan man skickar in sin ansökan. Mitt tips är att lyssna på arvsfondspersonen så att man verkligen förstår kriterierna, säger Kjell Svensson.
Vad är din bästa upplevelse hittills inom projektet?
‒Det har funnits en osäkerhet över vem som ska ta över projektet eftersom många av oss som vad med och byggde glashuset är 65 år eller äldre. Men nu har vi sett att det kommer en helt ny generation efter oss som villiga att ta över och det tycker jag känns oerhört minnesvärt och fint. Det var också en stor upplevelse att se alla barnen leka där i parken somras. En riktigt kick! säger Kjell Svensson.
Arvsfonden finansierar projekt som lyfter spontanidrott
Genom åren har Arvsfonden beviljat stöd till en mängd projekt som syftar till att skapa ytor för spontanidrott och ge fler barn och unga möjlighet att utöva en aktivitet eller sport utan krav på engagemang eller medlemskap i en idrottsförening.
Har din förening en idé om att utveckla eller skapa en ny näridrottsplats med stora möjligheter till spontanidrott? Då kan Arvsfonden vara en möjlig finansiär.
Vad gäller för att ansöka om pengar?