Kakor

Vi använder oss av kakor (cookies) för att underlätta navigering och för att förbättra ditt besök på arvsfonden.se. Kakor behövs för Lyssna-funktionen och för att hantera inställningar som du gör. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du blockera webbkakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta.

Till innehållet

Från hopplöshet till jobb

3 september 2020

Arvsfondsprojektet Right To Work, som drivs av Right To Play, skapar möjligheter för nyanlända ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

Sedan projektet startade sitt program i januari i år har de förmedlat 75 extrajobb och 8 heltidsjobb, trots pågående pandemi.

Hittills omfattas tio ungdomar i projektet av den nya gymasielagen, som innebär att de måste ha ett fast jobb inom sex månader efter studenten för att få stanna i Sverige. Åtta av dem har fått anställning utifrån gymnasielagens krav.

‒ På vägen till heltidsjobbet stöttar vi ungdomarna i att få ökade arbetsmöjligheter genom stärkt självkänsla, ökade språkkunskaper, utökat nätverk och ökad arbetslivserfarenhet. Det är viktigt för oss att inkludera ungdomarna på riktigt i alla steg. I projektgruppen ingår Rana, Ali och Forozan från målgruppen, och vi håller oss hela tiden uppdaterade om vad ungdomarna i projektet tycker och vilka behov som finns, berättar projektledare Charles Lindell Beskow.

En av ungdomarna i projektet, en tjej som är 19 år, säger så här:

‒ Innan jag fick inget svar när jag sökte jobb, bara att de gått vidare med andra personer. Nu kommer jag till intervjuer. Så nu är jag närmare ett jobb i processen. Från maj, när jag och min mentor uppdaterade mitt CV, till nu - jag har fått så många erbjudanden. Och jag kan säga att det beror på mitt CV och personliga brev. Jag har fått ett jobb på lager och nästa vecka ska jag på intervju för ytterligare ett jobb!

Projektet pågår till 2022. Efter projektet är planen att verksamheten ska integreras i organisationen samt att metoden ska ha spridits till andra aktörer som vill arbeta på liknande sätt, med samma målgrupp eller med andra målgrupper som står långt från arbetsmarknaden.

Mer om projektet Right To Work