Unga ska påverka företag att bli mer hållbara
Intresset för hållbarhetsfrågor som klimat och mänskliga rättigheter är stort bland unga. I projektet Vi handlar, vem betalar? ska gymnasieelever själva utveckla metoder och verktyg för att påverka företag att agera mer hållbart.
- Vårt mål är att stärka unga och få dem att förstå att de, genom att använda sin konsumentmakt, kan ställa krav på företagen att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö, säger Emma Grönlund som är projektledare för Vi handlar, vem betalar?.
Metod och material tas fram tillsammans med ungdomarna
Fair Action startade upp projektet innan sommaren och jobbar just nu med att ta fram ramar för det pedagogiska material och granskningsverktyg som man ska använda i projektet. Agenda 2030 genomsyrar detta material.
- Med i processen har vi vår styrgrupp där tre elever ingår så vi hela tiden får med oss elevperspektivet. Våra nätverk och samarbetspartners är också involverade och ger feedback på sakfrågorna, berättar Emma Grönlund.
Till årsskiftet ska ramarna vara klara, och materialet ska sedan utvecklas tillsammans med ungdomar ute i skolorna.
- I mars 2021 börjar vi gå ut i skolorna. Vi ser fram emot att äntligen få åka ut på skolorna och träffa eleverna och lärarna, säger Emma Grönlund.
Granska, bli medveten, påverka
Projektet kommer möjliggöra för ungdomarna att genomföra egna granskningar av företag som de själva handlar av. På så sätt blir de medvetna om att de har möjlighet att påverka företag att ta ett större samhällsansvar, både i sin roll som granskare men även som aktiv konsument och framtida arbetstagare.
- En viktig del av denna process är att eleverna ska förstå att även enkla initiativ kan göra stor skillnad! När ett företag till exempel får frågor om arbetsvillkor av en konsument är det lätt för företaget att inte svara på frågan om det ”bara är en persons åsikt”. Men om fem personer ställer samma fråga kan företaget ofta uppleva kritiken som en folkstorm, och blir då mer villiga att se över frågan, säger Emma Grönlund.
När projektet är slut hoppas Fair Action att unga ska påverka företag och se det som en självklarhet att fråga var en produkt är tillverkad, vad de som gjort den får i lön och hur deras arbetsmiljö ser ut.
- Ungdomarna ska veta att om vi ska förverkliga Agenda 2030 och mål 12 måste vi ändra våra konsumtionsmönster. Det betyder inte att vi ska sluta handla men att vi måste göra mer medvetna val och påverka företagen att producera mer hållbart, säger Emma Grönlund.
Koppling till Agenda 2030 och mål 12
I en allt mer globaliserad värld produceras en ökande andel av de varor vi konsumerar i Sverige i andra länder, och tillverkningen påverkar människor och miljö långt utanför landets gränser. Under Mål 12 i Agenda 2030 lyfts hållbar konsumtion och produktion som en avgörande faktor för att kunna uppnå hållbar utveckling.
I delmål 12.8 lyfts vikten av att människor har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstil. Delmål 12.6 innefattar att vi ska uppmuntra företag, särskilt stora och multinationella företag, att införa hållbara metoder och att integrera hållbarhetsinformation i sin rapporteringscykel.
- Dessa delmål är grunden till vårt projekt. När de unga fått lära sig mer om företagsansvar, hållbar konsumtion och själva fått granska vill vi att de ska gå vidare och påverka företagen. I förlängningen ser vi att projektet ska leda till att människorna som tillverkar de prylar som vi använder ska få en bättre arbets- och livssituation, säger Emma Grönlund.
Arvsfonden uppmärksammar Agenda 2030
Under år 2020 uppmärksammar vi Agenda 2030 genom att varje månad lyfta projekt som finansieras av Arvsfonden och har kopplingar till de globala målen.
Mer om projektet

Emma Grönlund är projektledare för "Vi handlar, vem betalar?"