Till innehållet

Handbok i att starta leksaksbibliotek

18 januari 2021

Leksaksbiblioteket i Majorna har blivit verklighet genom projektet Leksaksbibliotek - för giftfri, jämställd och jämlik leksaksmiljö idag och i morgon, som drivs av Majornas Samverkansförening med pengar från Arvsfonden.

Ett leksaksbibliotek är en plats dit barn och deras vuxna kan gå för att låna leksaker från ett större utbud av leksaker. Ofta riktar sig verksamheten till mindre barn, yngre än 8 år. Ett leksaksbibliotek fungerar i regel som ett vanligt bibliotek, men i stället för böcker är det leksaker som lånas.

Leksaksbiblioteket i Majorna är det första av sitt slag i Sverige, men projektets förhoppning är att det ska bli många fler framöver. Nu har de tagit fram en handbok som syftar till att fungera som hjälp på vägen för den som är nyfiken på leksaksbibliotek, funderar på att starta ett eller är i startgroparna.

- Projektet med att starta och driva Sveriges första leksaksbiblioteket har varit otroligt spännande och givande. Grundidén i projektet var att skapa en mötesplats och en plattform som möjliggör en mer giftfri, jämställd och jämlik lekmiljö, som bidrar till en hållbar framtid och det har vi nu på plats. Vi är extra glada över att se hur barnens vuxna i större utsträckning också börjat använda oss som plattform för att förverkliga sina egna idéer kring barnaktiviteter och evenemang, säger Anna Zajc som är projektledare och leksaksbibliotekarie.

2020 har varit ett tufft år för alla. Med en pågående pandemi har projektet fått vrida och vända på saker för att kunna nå ut till barn och deras vuxna på ett sätt som är säkert. Till exempel fick projektet se till att komma ut till barn och vuxna i stället för att bjuda in dem till Leksaksbiblioteket.

- En följdeffekt av detta är också att vi har fått till ett antal filialer i Göteborg som vi kan komma i gång med så snart restriktionerna lättas igen. Genom dessa filialer kommer vi att kunna nå betydligt fler barn och det är något vi är väldigt glada över, säger Anna Zajc.

Under 2021 kommer projektet jobba mer med att sprida konceptet för att leksaksbibliotek ska bli verklighet på fler platser i landet.

- Runt om i världen finns det massor med leksaksbibliotek - bara i Europa finns det över 5 000. I Sverige behövs mer än ett! Den som är intresserad av att starta ett leksaksbibliotek får gärna hör av sig till oss, säger Anna Zajc.

Kontakta projektet

Projektledare och leksaksbibliotekarie Anna Zajc

E-post: anna@leksaksbiblioteket.se

Telefon: 0723-959591

Ladda ner handboken

Ladda ner ditt eget exemplar av handboken "Starta leksaksbibliotek! Handbok för att starta och driva ett leksaksbibliotek".

En person håller en färgglad leksak i händerna och tittar leende in i kameran

Anna Zajc är projektledare för Leksaksbibliotek - för giftfri, jämställd och jämlik leksaksmiljö idag och i morgon, och även leksaksbibliotekarie.