Till innehållet

När pappa sitter i fängelse

4 mars 2021

När skådespelaren Aja Rodas var liten satt hennes pappa i fängelse. Nu spelar hon sig själv i föreställningen “Det ingen får veta om pappa” som spelas på skolor runt om i Västra Götaland och Jönköping.

– Förhoppningsvis så kan jag väcka känslor och tankar hos barn som har liknande erfarenheter att det går att prata om det, säger Aja Rodas.

Föreställningen är en del i ett arvsfondsprojekt som drivs av Räddningsmissionen i samarbete med Teater Gyllene Draken och Erikshjälpen.

Varje år har 160 000 barn en förälder som lagförs för brott. En del av dessa föräldrar frihetsberövas genom en längre eller kortare tid på häkte och/eller anstalt. Att vara barn och ha en frihetsberövad förälder kan innebära att man bär på stora hemligheter. Det har Aja Rodas själv erfarenhet av.

– Min pappa var frånvarande under hela min uppväxt, vi hade väldigt liten kontakt både på grund av att mina föräldrar var skilda men också för att han satt i fängelse. Att han satt i fängelse var ingenting som vi pratade särskilt mycket om i min familj men mina tankar, frågor och funderingar kring honom fanns alltid inom mig. I skolan hittade jag på lögner när mina klasskompisar frågade: Var är din pappa? Vad jobbar din pappa med? Jag skämdes och vågade inte berätta som det var.

Föreställningen “Det ingen får veta om pappa” är baserad på Ajas egna erfarenheter. Genom föreställningen öppnar projektet upp för samtal och diskussion på skolor. Projektet tar fram ett lärarmaterial, handleder kommuner med mera.

Läs mer om projektet "Det ingen får veta..."

En man i äldre medelåldern med färgglad skjorta ligger på sidan. En kvinna i randig tröja ligger bakom honom och kramar om honom.

Fotograf: Jimmy Meurling