Till innehållet

Virtuell influencer ska höja kunskapen om psykisk hälsa

5 maj 2021

Den virtuella influencern "Nere" är som en helt vanlig 17-åring. Nere är skapad inom arvsfondsprojektet "Oss unga emellan - Folkbildning och samtalsverktyg till unga om psykisk ohälsa" som drivs av Mind tillsammans med Studieförbundet Bilda.

Initiativet är ett sätt att tackla den ökade psykiska ohälsan i åldrarna 15–25 år och faktumet att hälften av unga som mår dåligt idag skäms över att berätta det. Syftet med Nere är att göra det lättare att prata om hur man mår. Med avancerad 3D-teknik kan Nere visuellt visa upp de mentala utmaningar som tonåringar har idag.

Viktigt att prata om känslor

– Bland unga är kunskapen om psykisk ohälsa generellt låg.Väldigt många unga har till exempel ingen aning om hur känslor fungerar och uppstår, alltså varför en mår som en mår. Det gör att de blir rädda för att vara nere. Vi hoppas att fler unga kan lära sig att det här med känslor, även när det känns väldigt rörigt, går att förstå. Och att det är viktigt att prata med varandra när livet är tufft, säger Selene Cortes som är projektledare på Mind.

Nere normaliserar att livet går upp och ner

– Nere har likt de flesta i den åldern ett rikt känsloliv med höga toppar och djupa dalar, och kan det mesta om att känna sig deppig, ha ångest och annat som kan vara tufft. Dessutom har Nere mycket humor, och använder den väl för att skapa igenkänning och normalisera att livet går upp och ner i perioder, säger Selene Cortes.

Karaktären Neres aktiviteter och budskap grundar sig på baskunskaper som är framtagna tillsammans med ungdomar, experter och psykologer. Kunskaperna ska ge ungdomar en förståelse för sitt mående, hur de kan hantera det, samt vad som är viktigt när man ska stötta andra.

Var finns Nere?

Förutom sin egen sajt, varanere.se, har Nere sin ursprungliga hemvist på Instagram, där tanken är att skapa en dialog bland unga samt att inspirera följarna att prata med varandra om hur livet är på riktigt.

Nere på Instagram

Neres sajt med kunskapsbank

Ledarutbildning

Projektet har skapat en kostnadsfri utbildning för ideella ledare och andra viktiga personer som finns nära unga, baserat på samma baskunskap som Nere är skapad utifrån. När någon är nere kan en uppmärksam ledare vara mycket värdefull.

Leder du själv ungdomar, till exempel som instruktör, ledare eller lärare? Projektet bjuder in dig till en kostnadsfri och digital ledarutbildning.

Läs mer och starta ledarutbildningen.

Podcast

Under 2021 lanserar Nere en egen podcast där gäster kommer att berättar om hur de hanterar livet när det skakar lite.

En animerad ungdom med vit tröja och ett vänligt uttryck i ansiktet lyfter upp handen i en vinkning. Ovanför hens huvud är ett hjärta ritat i vitt.

Nere, den virtuella 17-åringen.

En 3D-animerad ungdom tittar ner på sin mobil som hen håller i sin ena hand.

Du kan träffa Nere på Instagram och på Neres egen webbplats.