Till innehållet

Barn som kan prata om känslor mår bättre

18 maj 2021

Under vecka 20 landar boken ”Livsviktiga snack” i brevlådan hos nästan 117 000 hushåll runt om i landet där det finns någon som i år har fyllt eller fyller 9 år. Boken har tagits fram inom projektet ”Livsviktiga snack” som drivs av Suicide Zero med stöd av Allmänna arvsfonden.

Projektet riktar sig särskilt till föräldrar med barn från nio till tolv år, men kan användas av alla som har barn och ungdomar i sin närhet.

Med kunskap, tips och praktiska övningar får föräldrar hjälp att rusta sina barn för livets många utmaningar och motgångar. Forskningen visar att barn som kan prata om känslor mår bättre. Det minskar risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet.

Initiativet ”Livsviktiga snack” med bok och webbplats lanserades för första gången förra året och blev redan då en succé. Nu har boken och webbplatsen uppdaterats med nya tips och övningar. Materialet är framtaget i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare.

Under året kommer dessutom föreläsningar och utbildningar att hållas på olika platser i landet.

– Det senaste året har vi sett oroande tecken på att allt fler barn och unga uppger besvär med sin psykiska hälsa. Som samhälle har vi ett gemensamt ansvar att göra vad vi kan för att våra barn och unga utrustas med de verktyg som krävs för att möta livets utmaningar. Alla vi som är vuxna, alltifrån föräldrar och släktingar till skolpersonal, fritids- och idrottsledare kan tillsammans göra stor skillnad. Livsviktiga snack är ett exempel på att det inte behöver vara så komplicerat att komma igång. Vi är fantastiskt glada att intresset för vårt material är så stort, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Webbplatsen för Livsviktiga snack

Om projektet Livsviktiga snack på vår webbplats

På en bärbar dator syns startsidan för webbplatsen Livsviktiga snack.