Till innehållet

Säters Golfklubb skapar aktivitetshus för äldre

24 september 2021

Säters Golfklubb blir först ut med att få stöd av Arvsfonden för den nya målgruppen äldre. Klubben får stöd med drygt 3,6 miljoner kronor för nybyggnation av aktivitetshus.

– Golfbanan byggdes 1989 och det har inte hänt så mycket sen dess. Ensamheten har blivit en folksjukdom, men nu skapar vi en mötesplats där du kan tillvarata dina gamla kontakter, träffa nytt folk och pröva nya saker. Vi har också planer på fler aktiviteter som ska utvecklas över tid, berättar Hans Grandin, en av dem som driver projektet på Säters golfklubb.

I en 100 år gammal byggnad, som idag är garagelänga och vagnsbod, bygger man till en ny del där flera olika sporter ska kunna utövas på samma yta. Flera föreningar i kommunen har haft problem under vintertid att utöva sin idrott då man får åka långt och hyra in sig i lokaler som är mindre bra, men nu skapas en plats för alla.

– Vi har en väl genomtänkt plan för att fler ska kunna utnyttja lokalerna. Golvet är anpassat för både boule och golf, inomhusmåttet på 25 meter i den nya lokalen fyller standarden för tävlingsverksamhet för bågskytte och samma avstånd fungerar också väl för golfträning. Lokalerna ska anpassas för alla tre sporterna, berättar Lennart Ebbegren, ordförande i den lokala PRO-föreningen.

Inom bågskytte finns äldre som hållit på sen unga år och även inom boule och golf är många aktiva fram emot 90 årsåldern. Men man vill också se att det kommer in en yngre grupp.

– Vi vill se detsamma i boule som i golf - att man kan fortsätta hela livet ut! Får vi dessutom igång en sådan mängd aktiviteter som vi tänker oss över tid, så kommer även skolan kunna använda lokalerna till sina idrottsdagar. Då får vi också ett positivt samspel mellan unga och gamla, säger Lennart Ebbegren.

Efter den 29 september släpper en del av restriktionerna och efter det hoppas Lennart och Hans att de ska kunna arrangera ett publikt öppet hus för att fira det positiva beskedet.

– Det är klart att vi ska fira - tänk att Arvsfondens pengar gjort det här möjligt! Nu är vi två ännu mer motiverade att få allt i mål och då går det lättare att motivera andra också, säger Hans Grandin.