Till innehållet

Nu firar Reinos vänner sin nya "cirkuskvarn"

1 november 2021

Reinos vänner är en av de föreningar som fått lokalstöd för nybyggnad. Nu pågår förberedelserna för invigning av deras nya tillgänglighetsanpassade lokal för cirkusverksamhet. Det blir en speciell invigning som även firar ursprunget till idén – Reino – som skulle fyllt 100 år.

- Det finns personer med drömmar och idéer där ute - våga söka - ge inte upp! Den här fantastiska möjligheten finns! säger Johanna Abrahamsson, som är cirkusartist och en av eldsjälarna i föreningen Reinos vänner. Föreningens syfte är bedriva cirkusverksamhet med barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning året om. Johanna berättar att bakgrunden till föreningens ansökan om lokalstöd från Arvsfonden grundar sig i en dröm som rört sig mellan generationer av cirkusentusiaster i Bohuslän. Och det började med Reino.

- Reino och fru Elsie var cirkusartister som delade med sig av sin kunskap och undervisade oss barn i här trakten, i en gammal kvarn när jag själv var liten. Han drömde alltid om en riktig cirkuslokal för oss att träna i och dit alla barn skulle kunna ta sig.

Att hitta en ändamålsenlig lokal för just cirkus är inte helt lätt, de förutsättningar som exempelvis träning på lindans kräver är svåra att uppfylla. Johanna berättar hur de fått ”laga efter läge” och använt utrymmen som ladugårdar, garage och trädgårdar. Sedan har aktiviteterna inte kunnat pågå året runt.

-Med det här bygget vill vi skapa möjligheter för framtidens genreationer barn och unga, en prova- på -verksamhet året om i riktiga lokaler som är tillgängliga för alla. Intresset är jättestort!

Och snart finns möjligheterna att testa på de utmanande moment som cirkuskonsten innebär som exempelvis luftakrobatik och lindans.

- Vår nya cirkuskvarn har fästen för lindans ingjutna i betongplattan på golvet och en takhöjd på 10,5 m i nock med fästen för luftakrobatik, berättar Johanna.

Invigningen av lokalen närmar sig och den infaller på en alldeles speciell dag- det som hade varit Reinos 100-års dag.

- Vi kommer fira i dagarna tre med bandklippning, husesyn och föreställningar för och med barn och unga!

Träbyggnad i oktagon form - bild tagen utomhus.

Den nybyggda "cirkuskvarnen" har en del som är oktagonformad. Takhöjden är över 10 meter.

Inuti träbyggnaden- rygg på man som jonglerar.

Den 5 november är det dags för invigning.