Pappa är viktig!
Den 14 november är Fars dag och pappor uppmärksammas över hela landet. Ett arvsfondsprojekt med fokus på att utveckla pappans roll är ”Pappor & deras barn” som drivs av Göteborgs Stadsmission.
– Vi vill lyfta pappan och få honom att förstå hur viktig hans roll är, i syfte att förbättra barns livsvillkor. I det här projektet vill vi nå pappor med utländsk bakgrund. Vi ordnar mötesplatser och aktiviteter där de får chansen att stärka relationen till sitt barn, och samtidigt utbyta erfarenheter med andra pappor, berättar Per Åslund som tillsammans med Peter Breife är projektledare på Göteborgs Stadsmission.
Projektet har verksamhet i Biskopsgården, Angered och Tynnered. Varje helg anordnas mötesplatser för pappor och deras barn, där man kan fika, leka och prata. Ibland görs utflykter, till exempel ut i skärgården, till Universeum eller ett lekland. Önskemål om aktiviteter kommer från barnen och papporna.
– Pandemin innebar förstås begränsningar för oss, att vi inte kunde genomföra allt som planerat. Men hittills har vi nått 353 barn och 102 pappor. Vi har även haft ett antal familjeaktiviteter där totalt 47 mammor har varit med, säger Per.
Kulturtolkar överbryggar kulturella och språkliga hinder
Projektet har utbildat kulturtolkar som arbetar på mötesplatserna. De är pappor som är födda i ett annat land, men som har bott i Sverige länge och känner till det svenska samhället väl. De flesta kulturtolkarna har somaliska eller arabiska som modersmål.
– Kulturtolkarna har stort förtroende hos målgruppen. Det är mycket lättare för dem att rekrytera deltagare till våra aktiviteter och informera om projektet, än det hade varit för mig till exempel, säger Per som hoppas att metoden ska spridas till andra delar av landet.
”Vi har kommit närmare varandra”
Genom intervjuer med deltagarna har projektet fått god återkoppling. Här är några citat från medverkande pappor:
”Vi har fått lära känna varandra på ett nytt sätt”.
”Jag har blivit mer motiverad att göra saker med barnen även vid sidan av aktiviteterna”.
”Barnen och jag talade också om aktiviteterna efteråt när vi kom hem”.
”Vi har kommit närmare varandra.”
”Relationen mellan mig och mina barn har förbättrats jättemycket under tiden som vi haft dessa aktiviteter”.
”Nu går min dotter inte bara till sin mamma när hon behöver hjälp med något. Min dotter går också till mig nu.”
Verksamheten drivs vidare när projektet avslutas
Arvsfondsprojektet ”Pappor & deras barn” avslutas i sommar. Göteborgs Stadsmissions ambition är att driva verksamheten vidare och undersöker nu vilka finansiella möjligheter som finns.
Projektet har även påbörjat ett samarbete med BRIS, där kulturtolkar hjälper till att rekrytera manliga deltagare till BRIS kurs ”Föräldraskap i Sverige”. Förra veckan startade den första pappagruppen, där alla deltagare kom från projektet ”Pappor & deras barn”.