Till innehållet

Träffpunkten flyttar ut

22 december 2021

Arvsfondsprojektet ”Träffpunkten flyttar ut” ger äldre personer möjligheter till naturaktiviteter hela året. Upplandsstiftelsen samverkar med träffpunkter och seniorboenden så att äldre personer från 65 år i Uppsala kan komma ut på promenader, meta, göra upp eld eller fika på bryggan.

- Vi vill skapa möjligheter för att fler äldre ska få vara ute mer. Utöver våra naturaktiviteter har vi utbildning för personal och en materialbank med grejjer som man kan låna för att ta bort alla trösklar, berättar Sara Beckman som är projektledare för Träffpunkten flyttar ut.

Exempel på aktiviteter man har gjort är till exempel ”glöggmys”. Då träffades man utomhus och gjorde pinnbröd med saffransdeg, drack glögg, tittade på mossor och lavar i adventsljusstaken och filosoferade runt elden.

- När vi pratade om vad deltagarna vill göra nästa år, drömde vi oss till blomsterpromenader under våren. Då var det en kvinna som sa ”Men ni kommer väl i januari också?” Hon tycker inte att det spelar någon roll att det är lite kallt, utan vill gärna träffas ute året runt. Det är deltagarna som får önska aktiviteterna, berättar Sara.

Fakta om projektet

Typ av projekt: projektstöd
Plats: Uppsala
Beviljade medel: 2 348 784 kr
Samarbeten: samarbete med Träffpunkter och trygghetsboenden i Uppsala
Plan för överlevnad: Uteaktiviteter ska ingå i den ordinarie verksamheten på träffpunkter och trygghetsboenden. Nätverket med naturfaddrar, utlåningsbanken och aktivitetsbanken blir en del av Upplandsstiftelsens ordinarie verksamhet.

Vill du prenumerera på Arvsfondens nyhetsbrev?

Utomhus sköter en medelålders kvinna grillen där någon form av biffar grillas. I bakgrunden sitter en äldre kvinna i rullstol och invirad i filtar.

Arvsfondsprojektet ”Träffpunkten flyttar ut” ger äldre personer möjligheter till naturaktiviteter hela året.