Till innehållet

Kix Senior - aktiv fritid för äldre med IF

21 februari 2022

För äldre med intellektuell funktionsnedsättning (IF) innebär ofta pensionen ett utanförskap där man till slut hamnar ensam på sitt rum. Arvsfondsprojektet Kix Senior lär målgruppen att ta en mer aktiv plats i samhället för att bryta ensamhet och isolering.

Arvsfonden träffade projektledare Sandra Ekholm och projektkoordinatorn Richard Forsberg på MR-dagarna i Göteborg. Hör dem berätta om Kix Senior i videon nedan:

- Kix Senior handlar om att skapa en meningsfull fritid för äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi skapar sammanhang för våra deltagare, så att de tillsammans kan ta sig ut i samhället och göra saker ihop, berättar Sandra Ekholm som är projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Västra Götaland, vilka driver projektet.

Richard Forsberg, som är projektkoordinator, tycker det är viktigt att förstå utanförskapet som pension innebär för just den här gruppen.
– Du kan ha blivit körd hela ditt vuxna liv till en daglig verksamhet för jobb och sen kommer pensionen. Då säger någon "Njut nu av livet - ha det bra, hej då! Och individer blir lämnade att klara sig själva. Det mönstret vill vi bryta säger Richard.

Projektet är deltagarstyrt och programmet sätts tillsammans med deltagarna med målet att de ska hitta fram till en aktiv fritid. Projektet startade under pandemin vilket förstås påverkat aktiviteterna, men trots det har man kommit igång med grupper som träffas.

–Vi har haft inspirationsdagar där deltagare fått säga vad de vill göra. De har bland annat önskat högläsning. Det viktiga är att deltagarna får ett sammanhang och kan göra saker tillsammans med andra, det behöver inte vara så komplicerat, säger Sandra.

Man har också arrangerat konstutställningen "Min Coronatid", då deltagare i projektet fick hem ett kit med tavlor för att fritt skapa ett eget verk. Sen följde en digital vernissage och till slut en fysisk utställning på bibliotek och i parker där man kunde se varandras verk och prata om dem tillsammans.

– Den digitala vernissagen gjorde vi bland annat för att se hur många som kunde använda digitala kanaler i målgruppen. Detta är inte en digitaliserad målgrupp så mun-mot-mun metoden fungerar bäst. Men kommer det en person så kommer snart några till, berättar Richard.

En annan viktig lärdom hittills i projektet är vikten av att skriva lättläst. Det är något som underlättar för alla, oavsett funktionsförmåga.

– Fokusera på lättläst text - det är vårt tips till andra som driver projekt eller verksamhet oavsett målgrupp. Det var egentligen när vi jobbade om vår webb till lättläst som vi förstod vad projektet handlade om. Sju meningar blev essensen av det vi gör och alla kan förstå. Man behöver inte en massa ord och titlar, det hjälper alla om vi pratar lätt, menar Richard.

Mer information om projektet