Till innehållet

Nu är ishallen tillgänglig
för alla

21 februari 2022

Med medel från Arvsfonden, och i samarbete med FUB Falkenberg och RBU Halland, har Falkenbergs konståkningsklubb installerat fallutrustning för säkrare åkning. Nu har man en ishall som är tillgänglig för alla.

Se hur fallutrustningen fungerar i praktiken i videon nedanför:

­- Tidigare såg vi aldrig någon med funktionsnedsättning på isen. Genom gymnastiklärarna på grundsärskolan förstod vi att det fanns flera elever som inte kunde åka själva. Att installera den här utrustningen är ett sätt att få alla att kunna vara på isen, det har varit vår grundtanke, berättar Susanne Thorsson som varit projektledare för installationen och som även är engagerad i konståkningsklubben och sitter i klubbens styrelse.

Fallutrustningen består av selar som hänger ner från taket. Totalt finns det fyra åkvagnar så max fyra personer kan vara på isen samtidigt och testa säker åkning. Grundsärskolans elever kan också åka skridskor nu och de har varit mycket på isen den här säsongen:

- På söndagar har vi en aktivitetsgrupp då man kan komma och prova på. Vi har en tjej som har Downs syndrom och det här är det bästa hon vet. När hon har sitt pass kör hon järnet i 45 minuter och hon älskar det, berättar Susanne.

- En annan tjej som sitter i rullstol kan åka själv på isen nu med hjälp av utrustningen. Det måste vara en fantastisk känsla att kunna vara upprätt i kroppen när man annars inte kan det. Isen är härlig för barn och ungdomar, vi ser att de har jätteroligt.

Konståkning är en av de idrotter som växer allra mest och även konståkarna har nytta av utrusningen, då man på ett säkert sätt kan träna svåra hopp och piruetter.

- Vår devis är ”Glädje, glöd och gemenskap” och att man har en funktionsnedsättning ska inte vara något hinder. Med vår nya utrustning kan faktiskt alla vara med på isen - det är fantastiskt roligt, säger Susanne.

Läs mer om projektet