Till innehållet

Sporten bowls får uppsving i Borgholm

11 april 2022

Bowls är en lite okänd sport i Sverige: en precisionssport som påminner om boccia och boule (mer fakta längst ned i artikeln!). Genom arvsfondsprojektet ”Bowlshall” har Borgholm Bowls sällskap nu inrett och tillgänglighetsanpassat sin hall för att nå nya målgrupper. Om medlemmarna får beskriva det själva har det blivit Sveriges finaste Bowls-hall!

– Vårt syfte var att utveckla sporten som är liten och ganska okänd i Sverige. Bowls är en sport där alla spelar mot varandra på samma villkor. Ambitionen var att inkludera många olika grupper som till exempel äldre, unga, personer med olika rörelsehinder eller andra funktionsvariationer, men också ensamma och invandrare, berättar Stefan Nilsson som är ordförande i föreningen och har lett projektet.

Målgruppen äldre från 65 år har hela tiden varit involverade i projektet. Hallen har nu blivit en viktig mötesplats för många äldre och ensamma.

– Varje förmiddag har vi mellan 10 och 15 personer som rullar klot och tar en fika, precis som vi planerat. Vi har haft öppet hus och prova-på-dagar. Sen har vi haft träning med dagverksamheten som har varit här och kört en del, så det är också kul!

Projektet har fört med sig att man ökat antalet medlemmar från 55 till 125 trots pandemin som bromsat aktiviteterna periodvis. Man har satsat på social samvaro och försöker nå ut till allt ifrån skolor till olika föreningar, pensionärer och andra idrottsklubbar för att få fler att upptäcka sporten.

– Vi har fått förfrågningar från ett par föräldrar till barn med Downs syndrom. Vår nya hall är helt anpassad så det behovet kan vi också möta upp. Tyvärr har vi ännu inte lyckts locka så många ungdomar, men vi ger oss inte utan jobbar vidare på det. De senast veckorna har vi haft 20-25 ukrainska kvinnor och barn som spelar ett par gånger i veckan, och det känns förstås väldigt bra att vi kan vara en del i att skapa meningsfull fritid och vardag för dem, säger Stefan Nilsson.

Fakta om Bowls

Sporten Bowls (även kallad lawn bowls) en brittisk precisionssport som påminner om boccia och boule och har sina rötter i sten- och kägelspel med anor från 1200-talet. Det finns 15 föreningar i Sverige idag verksamma inom framförallt ”shortmat bowls”.Shortmat Bowls spelas på en filtmatta ca 14x2 m.

Läs mer om projektet:
Nybyggnation av hall för bowls - Allmänna arvsfonden

Personer som spelar bowl på den nya banan i Borgholm

Personer som spelar bowl på den nya banan i Borgholm