Till innehållet

Amanda spelar huvudrollen i Sockerexperimentet

8 februari 2023

Hon har upplevt diskriminering och näthat på grund av sin diagnos, Downs syndrom. Nu spelar hon huvudrollen i den nya långfilmen Sockerexperimentet, som visar hur personer med funktionsnedsättningar behandlades i Sverige på 40-talet.

28-åriga Amanda Malmberg från Vellinge spelar karaktären Johanna i filmen Sockerexperimentet, som utspelar sig år 1948. Filmen är inspirerad av de så kallade Vipeholmsexperimenten, som utfördes under några år på 40-talet, och tvingade patienter med funktionsnedsättningar att äta stora mängder sötsaker för att framkalla karies.

– Det är väldigt ”omänskligt deluxe”. Det här är inget man bör göra mot varken människor eller djur, och oavsett funktionsnedsättning eller inte. Det är mycket skrämmande! Jag är väldigt glad och extremt tacksam att jag föddes på 90-talet och inte på 40-talet, säger Amanda.

Vi får möjlighet att träffa Amanda när hon och hennes mamma är på besök i Stockholm för att representera filmen Sockerexperimentet på ett evenemang i filmbranschen.

– Det roligaste med filminspelningarna var att få möta de andra i filmteamet. Det var en mycket bra gemenskap och det gick åt många koppar kaffe under inspelningarna! Det svåraste var känslohanteringen, att visa känslor på ett bra sätt, men jag tror att jag ändå har klarat av det ganska bra. Det är jobbigt att se sig själv på film men också kul!

Amanda hade provat på att spela teater innan filmprojektet, och har länge velat bli skådespelare. Nu söker hon efter praktikplats eller jobb inom teater eller film. Drömmen är att få göra fler filmer, gärna fler huvudroller.

– Den här filmen var tuff att göra på grund av ämnet. Det vore roligt att också göra trevligare filmer – kanske komedi eller action! Jag vill få visa vad jag går för.

Förutom skådespelerska är hon också författare, föreläsare och influencer, samt engagerad i Svenska Downföreningen. Hon har alltid fullt upp.

– Jag slänger mig in i nya äventyr i X2000-fart. För mig är det inga problem att ha tusen bollar i luften, eller tiotusen för den delen!

Samma år som Amanda föddes, 1994, kom en ny lag: lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagen ska garantera att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Men enligt Amanda fungerar det inte alltid bra. Hon bor själv på ett LSS-boende tillsammans med sin sambo, brinner för LSS-frågor och har tidigare engagerat sig politiskt i dessa frågor.

– Det är inte bra när man drar in på LSS-verksamhet för att spara pengar. Alla har behov av sina rättigheter!
Sockerexperimentet visas på bio från den 10 februari.

Arvsfondsprojektet Filmrampen

Filmen Sockerexperimentet har tagits fram inom projektet Filmrampen, som drivs av Studefrämjandet Fyrbodal och med stöd av Allmänna arvsfonden. Projektets syfte är att skapa kontaktytor mellan människor, oavsett funktionsförmåga, genom att producera en långfilm om personer med funktionsnedsättning och deras historia.

Metoden som utvecklats i projektet ska samlas i ett studiecirkelmaterial och även i en handbok för kulturarbetare. Genom handboken ska kulturarbetare som känner osäkerhet inför att involvera personer med funktionsnedsättning i kulturprojekt, få stöd och tips.

Efter projektet kommer Studiefrämjandet fortsätta stödja filmproduktioner och arrangera studiecirklar för personer med funktionsnedsättning och filmintresserade ungdomar, organisationer och institutioner.

Amanda sitter i en trappa.

Vi får möjlighet att träffa Amanda när hon är på besök i Stockholm.

Amanda är klädd i blå sjukhuskläder och sitter nära en kille klädd i samma blå färg. Huvudena är nära och de tittar på varandra.

I filmen Sockerexperimentet spelar Amanda rollen som Johanna. Johanna bor på Vipeholms Sjukhus med andra intagna, och förälskar sig i Vilgot.