Ungdomar och äldre filmar Sveriges natur
Arvsfondsprojektet ”Miljöjägarna” utbildar naturfilmare. Tillsammans med ungdomar över hela landet har projektet dokumenterat goda miljöprojekt runtom i Sverige.
– Vi ser det som en pedagogisk idé att få med både unga och äldre och få förståelse för vad som händer i vår natur. Vi vill lyfta det positiva på miljöområdet, vara lösningsinriktade och jobba med film som verktyg för att dokumentera berättar Stefan Ek, som är koordinator i projektet.
I projektet har man mött och utbildat många ungdomar och även äldre. Fokus har varit spetsutbildningar, för att ge deltagarna gedigen utbildning så de kan fortsätta arbetet och sprida sina kunskaper till andra.
– Vi försöker hitta de som redan är intresserade. Våra kurser blir fort fullbokade, så det är skoj att vi lyckas få med ungdomarna. Alla våra aktiviteter kräver hårt arbete samtidigt som vi har kul. att få hantera videokamera, redigera och få ihop en film om något som är viktigt och angeläget har lyft ungdomarna och många hänger kvar med oss, berättar Stefan.
Vad tycker deltagarna själva om att vara med i miljöjägarna?
– De säger att ”Vi har lärt oss hantverket att filma och redigera, men vi har också lärt oss om miljöfrågor och hur man tar kontakt med organisationer och pratar om svåra, komplexa ämnen.”
Och att ta egna kontakter och blir självgående i det har ungdomarna blivit duktiga på, berättar Stefan.
– Förra veckan var vi i riksdagen i 2 timmar och visade filmer som ungdomar gjort. Där pratade vi om svåra ämnen som vargfrågan, hur vi brukar skogen. Det var riktigt intressant att ha riksdagsledamöter som lyssnade på oss, och viktigt för ungdomarna att se att det vi gör är på riktigt - det landar högst upp bland våra beslutsfattare!
Fakta
Miljöjägarna finns över hela landet och håller kurser för både ungdomar och äldre personer från 65 år. Projektet samarbetar med Medborgarskolan och olika skolor bland annat.