Till innehållet

Seniorkul -idrottsskolor för äldre i Dalarna

27 mars 2023

Med stöd och vägledning får äldre pröva olika träningsformer för att hitta ”sin” sport och hålla kropp och hälsa i gång. RF Sisu Dalarna driver arvsfondsprojektet Seniorkul med målet att starta ”idrottsskolor” i 15 kommuner i Dalarna.

– Tanken är både att få äldre att prova på olika idrotter och träningsformer, men också att skapa ett tryggt sammanhang där vi följer med och visar hur olika träningsformer går till, berättar Karin Boström som är idrottskonsulent och projektledare.

Projektet har dragit i gång verksamhet i Rättvik, Borlänge och Smedjebacken. Man samverkar med kommunen och pensionärsföreningarna på varje ort för att nå ut till målgruppen. Karin och kollegorna ordnar med ledare och ambitionen är att få till en lösning med transport under projekttiden.

– Problemet är att man inte kommer ut själv och att man inte känner till anläggningarna som kanske ligger en bit bort. I projektet ordnar vi med ledare och transport. Vi jobbar på samåkning och att de hjälps åt i gruppen att lösa skjutsarna. I Smedjebacken kommer vi att kunna erbjuda hämtning och lämning med hjälp av en minibuss som jag ska hämta idag, berättar Karin

Genom Seniorkul får deltagarna pröva på alltifrån gym, boule och Friskispass till judo4balance och curling. Och föreningarna får tillfälle att presentera sig.

– Det är så kul att ideella föreningar ställer upp med ”prova-på-tider” på dagtid. Föreningarna hittar nya ledare och får också nytt engagemang, det handlar om att få till en bredare idrott med allt ifrån barnidrott till aktiviteter för 91 åringar.

– Vi har en fin ishall för curling. Att träna att vara på is är bra för att få bort skräcken för det hala. Forskning visar att curling är bra för äldre eftersom det minskar risken för lårbensbrott. Detsamma med judo som är bra för balansträning, berättar Karin.

Målet är att få de äldre att hitta en träning de vill fortsätta med. Alla deltagare får en träningsdagbok där de kan skriva in vilka idrotter de tyckte om och gillar tillsammans med uppgifter om föreningen och kostnader, så de kan ta kontakt när idrottsskolan tar slut. Men projektet har också sociala vinster:

– En deltagare vi hade i vår pilotgrupp i Smedjebacken var 91 år och han missade inte ett enda träningstillfälle förutom på sin födelsedag. Många av deltagarna tycker detta är så roligt, de blir en sammansvetsad grupp som vill fortsätta tillsammans, säger Karin.

Läs mer om projektet

En grupp äldre på fotbollsplan tittar in i kameran. Några har bollar.

Här testar seniorer gåfotboll i Barken Arena, fotbollshallen i Smedjebacken. Samverkan mellan RF Sisu Dalarna och Smedjebackens Fotbollsklubb