Bättre ridning till skogs
Längre ner på den här sidan syns ryttare från Gislaveds-Anderstorps ridklubb (GARK) i en film som gestaltar deras nya naturbana. Projektledare Louise Söderlund berättar om utmaningar och behovet av samarbete för att realisera en dröm.
Den första utmaningen var att ”sälja in ” hela idén till klubbens styrelse. Naturbanan var ett förhållandevis omfattande projekt, det skulle kosta runt 3,3 miljoner att få banan klar. Klubben behövde ansöka om stöd från flera aktörer för att ha tillräckligt med pengar.
—Det är viktigt att ha med sig alla för ett så här stort projekt, konstaterar Louise.
Nästa utmaning blev att få korrekta offerter för arbetet som skulle utföras. Klubben ansökte om stöd från flera håll och handläggningen tog tid, vilket gjorde att de ursprungliga offertunderlagen inte stämde med verkligheten när det väl blev dags att börja projektet.
— Här fick vi hjälp av både Allmänna arvsfonden och Leader västra Småland, så det löste sig bra efter samtal.
Nu finns en imponerande belyst naturbana på drygt en kilometer.
—Det bästa med detta är så klart friheten att få rida ut i skogen tillsammans på ett tryggt och utvecklande sätt, särskilt för våra ridskoleelever. Samtidigt mår våra ponnyer och hästar bra av varierad skogsridning, menar Louise.
På naturbanan finns sex terränghinder, upphopp, nedhopp, en grav och större grusytor för att kunna göra samma övningar som i ett ridhus, exempelvis större volter.
En lärdom som Louise slutligen tipsar om är att lägga planerade engagemang och resurser på en bra presentation av projektet som man vill genomdriva. Att ha möjlighet att exempelvis kontraktera en fotograf eller ta bilder med drönare är inte dumt för att kunna berätta om sitt projekt.