Regeringen har fattat beslut gällande svar på Riksrevisionens rapport om Allmänna arvsfonden
Den 5 mars 2024 presenterade Riksrevisionens sin granskning av Allmänna arvsfonden. En av Riksrevisionens rekommendationer var att inleda en process för att avveckla Allmänna arvsfonden. Nu har regeringen svarat riksdagen i frågan.
Regeringen bedömer att underlaget för Riksrevisionens rekommendation om att inleda en process med målet att avveckla systemet med Allmänna arvsfonden delvis är ofullständigt. Regeringen anser att Allmänna arvsfonden har en viktig roll som möjliggörare för sina fyra målgrupper, barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Utöver detta delar regeringen bara delvis Riksrevisionens bild av att det inte är möjligt att fördela Allmänna arvsfondens medel inom rådande regelverk.
Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen har under flera år stärkt och utvecklat kontrollen av Arvsfondsmedel. Riksrevisionens iakttagelser bidrar till att sätta fokus på framtida risker för att pengar ur fonden ska hamna fel. Verksamheten har lagt stort fokus på att förhålla sig till de rekommendationer som Riksrevisionen lämnade i sin granskningsrapport. Som exempel kan nämnas att Allmänna arvsfonden sedan rapporten publicerades i mars genomfört följande åtgärder:
- Allmänna arvsfonden har utvecklat kontaktvägarna med rättsvårdande och andra relevanta myndigheter i syfte att identifiera möjlighet till informationsdelning och andra samarbeten samt öka kunskapen om de olika myndigheters uppfattning om de risker som Riksrevisionen lyfter och hur dessa kan förebyggas.
- Allmänna arvsfonden har anlitat extern expertis i syfte att utreda förutsättningar och konsekvenser med införandet av Riksrevisionens rekommendationer. I utredningen ingår jämförelser med andra myndigheter, att ge ett utlåtande om rekommendationernas effektivitet och proportionalitet, samt förslag på om det finns andra, effektiva åtgärder som reducerar motsvarande risker. Uppdraget rapporteras i slutet av september.
- I maj hölls det första av två samråd i regi av NOD (Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället) där 37 organisationer från civilsamhället deltog. Nästa samråd hålls i höst. Det är av stor vikt att de åtgärder som införs för att minska risker för oegentligheter är effektiva och proportionerliga. Syftet med samråden är att synliggöra konsekvenser för sökande och stödmottagande organisationer.
- Inom ramen för redan etablerade nätverk har Allmänna arvsfonden inlett en utökad samverkan med andra statsbidragsgivande myndigheter. Allmänna arvsfonden har initierat en utredning i myndigheternas juristnätverk om de rättsliga förutsättningarna att hantera personnummer. Allmänna arvsfonden strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt utreda nya förslag tillsammans med de myndigheter som verkar inom samma område.
Under våren har även förbättringar avseende det interna stödet och kontrollarbetet genomförts. Sedan mars görs en utvecklad bedömning av sökandes kapacitet utifrån kända riskindikatorer vid ansökningstillfället. Arbetet med att se över ytterligare kontroller pågår.