Till innehållet

Med anledning av Sydsvenskans granskning av föreningen Flamman

19 december 2024

Sydsvenskan har under en tid granskat de ideella Malmöföreningarna Flamman SFC och Flamman Ungdomarnas hus. Arvsfonden har beviljat Flamman stöd vid ett flertal gånger. De har bedrivit utvecklingsprojekt med god överlevnad och förankring bland andra aktörer i Malmöregionen .

Sydsvenskans granskning visar att ledande personer i de bidragsfinansierade föreningarna har haft höga löner de senaste åren.

De två personer i ledande ställning som nämns i artikeln har inte varit avlönade i något arvsfondsprojekt. Det framgår av de kontroller Arvsfonden redan genomfört av Flammans projekt. Grundregeln är att den högsta lönen Arvsfonden finansierar är 38 000 kr/månad. Lönenivåer över det behöver motiveras särskilt.

Fördjupad kontroll av två avslutade projekt

Vi har idag ingen anledning att tro att pengarna ur Allmänna arvsfonden använts på ett felaktigt sätt av Flamman. Men för att försäkra oss om att Arvsfondens pengar gått till rätt ändamål kommer Arvsfonden att göra ytterligare två fördjupade kontroller av avslutade projekt (”Extremkoll 2.0” och ”Unga mot extremism Skåne och Blekinge”) som bedrevs under 2023. Kontrollen kommer genomföras i januari 2025.

Den externa revisorn som redan har granskat dessa två projekt hade inga avvikande iakttagelser avseende dessa projekt för det sista projektåret.

Så säkerställer vi att pengar ur fonden används på rätt sätt

Allmänna arvsfonden har väl utvecklade rutiner för kontroll och uppföljning. Under 2024 har vi dessutom inlett ett omfattande arbete med förbättrade rutiner och ökad kvalitetssäkring.
Hos oss arbetar en grupp med controllers och jurister särskilt med att genomföra kontroller. Utöver controllers och jurister utför även handläggare och administratörer olika kontrollåtgärder.

För att säkerställa att fondens pengar används på rätt sätt genomför vi kontroller av den organisation som ansöker och av det projekt som de planerar genomföra. Kontrollerna görs innan, under och efter det att en organisation får pengar. I de fall där vi misstänker brott gör vi en polisanmälan.

Tips om oegentligheter eller brister

Har du information om ett pågående projekt som finansieras med stöd från Arvsfonden, men där det förekommer eventuella oegentligheter eller brister vill vi gärna att du anmäler det till oss.
Läs mer om vårt kontrollarbete.

Felaktiga uppgifter angående Riksrevisionens tidigare granskning av Allmänna arvsfonden

Under den senaste periodens publiceringar i media har det även uppkommit felaktiga slutsatser utifrån den granskning som Riksrevisionen gjorde av Allmänna arvsfonden tidigare i vår.

Det gäller främst huruvida arvsfondspengar går till kriminalitet – revisionen visar inte det. Däremot visar rapporten att organisationer som fått bidrag från Allmänna arvsfonden, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Myndigheten för stöd till trossamfund uppvisade särskilt höga förekomstfrekvenser i penningtvättregistret.

Andelen anställda i arvsfondsprojekt som förekom i ett register för misstänkt ekonomisk, organiserad och demokratihotande brottslig verksamhet bedömdes som dubbelt så hög som för ett slumpmässigt urval ur befolkningen.

Vi välkomnar därför lagförändringar som skulle göra det möjligt att minimera risken att kriminella får åtkomst till medel ur Allmänna arvsfonden.

Frågor och svar med anledning av Riksrevisionens granskning av Allmänna arvsfonden.