Till innehållet

Centralasiengrupperna tilldelas pris av Arvsfonden

17 december 2019

2019 års Guldkorn i kategorin Ungdom tilldelas Centralasiengruppernas projekt Vardagens civilkurage. Priset är på 50 000 kronor och delades ut idag i Stockholm.

– Många samarbetspartners har uttryckt att de är så glada över att vi har kunnat erbjuda kostnadsfria träningar och workshops med en metod som de inte vanligtvis använder. Genom Arvsfondens stöd har vi kunnat erbjuda över tusen unga personer träning i hur de kan ingripa i orättvisor och förtryck i sina vardagar. Vi har också lyckats bygga upp en hel förening som kan fortsätta att erbjuda praktisk träning i civilkurage, säger Frida Ekerlund, projektledare Vardagens civilkurage.  

Vardagens civilkurage är ett bevis på hur vi med små vardagshandlingar och ingripanden kan träna oss till att bli aktivister och medskapare till vårt samhälle. Att träna civilkurage genom att öva och experimentera tekniker som gör motstånd mot förtryck och samtidigt hjälper till att skapa en mer jämlik och demokratisk värld. Denna modell, där alla kan ingripa bara man har fått rätt verktyg, har vuxit från ett projekt till en riksorganisation med flera lokalavdelningar runt om i landet.

– Projektet Vardagens civilkurage är ett bra exempel på hur man har lyckats inkludera och engagera barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta samhällsfrågor, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson. 

Arvsfonden delar varje år ut priset Guldkorn till utvalda projekt som har överlevt efter det att Arvsfondens finansiering har upphört. Syftet är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter inom föreningsvärlden bidrar till att utveckla och förbättra vårt samhälle. Utmärkelsen delas ut i kategorierna Barn, Ungdom, Personer med funktionsnedsättning och Lokalstöd.

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2018 delades 647 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det närmare 10 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Telefon
Direkt: 08-700 08 63
Telefon
Växel: 08-700 08 00
Adress

Slottsbacken 6
111 33 Stockholm