Till innehållet

Kollaborativet tilldelas pris av Arvsfonden

17 december 2019

2019 års Guldkorn i kategorin Personer med funktionsnedsättning tilldelas Kollaborativets … när vi lyser för varandra … Priset är på 50 000 kronor och delades ut idag i Stockholm.

–  Vi är fantastiskt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten att utveckla ett arbetssätt där delaktighet och möten står i fokus inom och genom konstnärligt utforskande processer. Våra erfarenheter från projektet …när vi lyser för varandra… vidareutvecklar och fördjupar vi nu med projektet Jag är tid, jag är rum med stöd från Svenska Postkodstiftelsen. Vårt mål är att fortsätta att arbeta med konst som motstånd för förändring samt estetisk upplevelse där ALLA kroppar kan delta, oavsett språk, ålder eller funktion, säger Kollaborativets projektledare Ellen Spens.

Projektet har tillsammans med målgruppen, barn och unga som använder teckenspråk, undersökt och utvecklat vad teckenspråk är och kan vara i en konstnärligt utforskande kontext. Med stor nyfikenhet har projektet skapat en unik hybrid mellan pedagogiskt och konstnärligt material för att förtydliga vikten av teckenspråk för både teckenspråkiga och hörande. Arbetssättet har inspirerat många och satt sina avtryck inte minst inom förskolevärlden.

– Kollaborativets projekt … när vi lyser för varandra … är ett bra exempel på hur man har lyckats inkludera personer med funktionsnedsättning på ett nytt sätt i ett utbildningssammanhang. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta samhällsfrågor, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson. 

Arvsfonden delar varje år ut priset Guldkorn till utvalda projekt som har överlevt efter det att Arvsfondens finansiering har upphört. Syftet är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter inom föreningsvärlden bidrar till att utveckla och förbättra vårt samhälle. Utmärkelsen delas ut i kategorierna Barn, Ungdom, Personer med funktionsnedsättning och Lokalstöd.

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2018 delades 647 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det närmare 10 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Telefon
Direkt: 08-700 08 63
Telefon
Växel: 08-700 08 00
Adress

Slottsbacken 6
111 33 Stockholm