Till innehållet

Byrån mot Diskriminering i Östergötland får stöd med 3,9 miljoner för projektet "Koll på lagen junior"

6 juni 2024

Syftet med projektet ”Koll på lagen junior” är att barn ska få ökad kunskap om vardagsjuridik.

– Att veta om något är olagligt eller bara otrevligt är inte alltid så lätt. I vårt tidigare projekt ”Koll på lagen” har vi sett ett stort behov och en efterfrågan att arbeta med lagar och rättigheter med en yngre målgrupp. Det kan till exempel handla om situationer på nätet och i skolan, att bli smygfotad eller vad socialtjänstlagen egentligen innebär, säger Emma Nilsson, projektledare ”Koll på lagen junior”.

Tillsammans med barn på skolor och fritidsverksamheter ska föreningen utveckla ett metodmaterial som ger barnen praktiska verktyg att förstå vad som är olagligt, vilka rättigheter och skyldigheter de har inför lagen, och veta hur de kan agera om de utsätts för ett brott.

– Vi är väldigt glada över att nu få möjligheten att ta fram ett metodmaterial av och för yngre barn, Vi kommer undersöka vilka situationer barn möter i sin vardag, där det är viktigt att ha koll på vad som kan vara olagligt, men också vilka rättigheter en har och vad en kan göra om en blir utsatt, säger Emma Nilsson.

Genom workshops och samtal med barnen bestäms vilka situationer i vardagen och vilka lagområden som är relevanta för målgruppen. Målsättningen är att ta fram ett fysiskt och digitalt metodmaterial bestående av bland annat filmer, diskussionskort och ett digitalt brädspel.

Metodmaterialet kopplas till läroplanen och kommer att användas i undervisning i skolan, men även i fritidsverksamheter där det kan användas spontant av barnen på egen hand såväl som tillsammans med personal som en del av deras aktivitetsutbud.

Bakgrund

Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell förening som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Föreningen erbjuder juridisk rådgivning och stöd till personer som upplever att de blivit utsatta för diskriminering. De arbetar även med förebyggande verksamhet, bland annat genom utbildningar och informationsinsatser, först och främst mot äldre barn och ungdomar på gymnasiet.

Utbildningarna och informationsinsatserna riktar sig till bland annat allmänhet, högstadie- och gymnasieskolor, föreningar, fackförbund och företag.

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Telefon
Direkt: 08-700 08 63
Telefon
Växel: 08-700 08 00
Adress

Slottsbacken 6
111 33 Stockholm