IFK Luleå får stöd med 4,6 miljoner
Med projektet ” Trygga relationer” vill IFK Luleå ta fram en metod och ett utbildningsprogram för att förebygga våld och kränkningar bland barn. För detta får man drygt 4,6 miljoner i stöd från Arvsfonden.
Målgruppen är barn i åldrarna 6–13 år som, tillsammans med personal i IFK Luleå samt grundskolan prövar olika metoder som motverkar våld och främjar trygga relationer.
– Vi vet att normer och beteenden formas tidigt i livet, och genom "Trygga relationer" vill vi ge barn verktyg att hantera språkbruk, attityder och relationer på ett respektfullt sätt. Som förening har vi ett ansvar att skapa en trygg och positiv miljö i vår egen verksamhet, och genom "Trygga relationer" vill vi ta det ansvaret ett steg längre. Vi arbetar redan med barn i den här åldersgruppen i vår ordinarie verksamhet, vilket gör att vi har en stark grund för att utveckla en metod som skapar positiv förändring, säger Fredrik Säfström, projektledare IFK Luleå.
Projektet genomförs i nära samverkan med Tjejjouren i Luleå och RF-SISU Norrbotten. Efter projekttiden ska arbetet vara integrerat i Luleå IFK:s verksamhet samt i skolorna och fritidshemmen som deltar i utvecklingsarbetet.
– Idrotten har en enorm kraft att påverka och förändra, och vi vill använda den kraften för att skapa en tryggare framtid, säger Fredrik Säfström.
Efter projektet ska IFK Luleå fortsätta att arbeta med metoden och tillsammans med samarbetsorganisationerna sprida den till fler grundskolor och till föreningar genom att erbjuda utbildningar och samtalsgrupper inom ramen för föreningens ordinarie verksamhet.
Bakgrund
IFK Luleå bildades år 1900 har idag drygt 600 fotbollsungdomar igång i åldrarna 6-16 år. Föreningen är medlemmar i riksidrottsförbundet och har även fått finansiellt stöd från Luleå kommun för olika samhällsnyttiga projekt för unga, bland annat nattfotbollsprojekt. Föreningen arbetar aktivet med föreningsdemokrati. I det här projektet har de tillsammans med Tjejjouren Luleå och kommunens skolor sett behov av att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer, kränkande språkbruk och behandling. Syftet är att starta tidigt med barnen för att i förlängningen motverka våld i nära relationer som främst drabbar kvinnor och barn.