Art Lab Gnesta får stöd med 5,8 miljoner
Med projektet ”Högkvarteret för gränslösa framtider” vill Art Lab Gnesta skapa en autonom konstnärlig mötesplats för klimat- och samhällsengagerade unga som intresserar sig för framtidsfrågor. För detta får man drygt 5,8 miljoner i stöd från Arvsfonden.
Tillsammans med målgruppen vill föreningen etablera ett högkvarter i Gnesta där avgörande frågor om framtiden får ta plats och utforskas, bland annat genom konstnärligt arbete.
– I femton år har vi som förening arbetat med deltagarkultur, ungas rätt till konst och olika medskapandeprocesser. Det är med pirrig entusiasm vi nu äntligen får möjligheten att formalisera ett inre rum hos oss för just dem, de unga som deltar i konsten. Det är av extra stor vikt att detta sker nu, i den annars så mörka tiden vi lever i, säger Erik Rören, ordförande Art Lab Gnesta,
Under projektet ska barn och unga ha tillgång till mötesplatsen och konstnärligt arbete genom självorganiserade möten, möten med konstnärer och personer med andra spetskompetenser. I Högkvarteret får deltagarna löpande experimentera med olika konstnärliga material, tekniker och metoder.
– Det är fantastiskt spännande att vi nu tillsammans skall få fördjupa oss i vad leken och konsten har gemensamt och att vi får förutsättningar från Allmänna arvsfonden att förvalta den initiativkraft och den vilja som vi upplever hos de barn och unga som söker sig till oss. Tillsammans med dem ser vi gränslöst mycket fram emot att samproducera konst, samarbeta och samexistera ihop framöver, säger Erik Rören.
Bakgrund
Art Lab Gnesta är en konstförening som driver konsthall, ateljéer och växthus i det gamla bryggeriet på Bryggeriholmen i Gnesta. Föreningen startade 2010 och verksamheten kretsar kring att utforska sambandet mellan konst och klimatfrågor.