Välkommen till Allmänna arvsfondens konferens Ungas psykiska hälsa #SpridErfarenheter
Hur kan civilsamhället genom arvsfondsprojekt bidra till att utveckla metoder för att öka ungas psykiska hälsa? Välkommen till en heldagskonferens i Stockholm den 3 december.
Konferensen Ungas psykiska hälsa riktar sig både till dig som arbetar brett med barns och ungas psykiska hälsa – och till dig som funderar på om era projektidéer kan förverkligas med stöd av Allmänna arvsfonden. Ett tillfälle för dig som vill lära nytt, få konkreta tips och nya kontakter.
Mer om konferensen
Ett av de mest uppmärksammade hälsoområden de senaste åren är barns och ungas ökade psykiska ohälsa. Hur kan man arbeta förebyggande? Vilken roll kan Allmänna arvsfonden spela i det arbetet, vad finns det för erfarenheter och kompetenser i civilsamhället att arbeta med dessa frågor?
Kom och ta del av resultat från arvsfondsprojekt som utvecklat metoder och arbetssätt för att arbeta för att stärka barns och ungas psykiska hälsa.
På konferensen berättar vi också om hur fler projekt kan starta med finansiering från fonden. Passa på att diskutera projektidéer med Arvsfondens handläggare och andra konferensdeltagare.
Program
09.00-12.00 Förmiddag med inspirerande presentationer och panelsamtal.
- Lisa Ericson, ansvarig för erfarenhetsspridning på Allmänna arvsfonden, inleder konferensen.
- Noura Berrouba, ordförande i Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) och ledamot i Arvsfondsdelegationen: Varför är ungdomsperspektivet viktigt när man utvecklar preventiva metoder för barns och ungas psykiska hälsa?
- Helén Thorén, sakkunnig ungas psykiska hälsa, föreningen Mind: Om barns och ungas psykiska hälsa.
09.45 Paus
- Liv Zetterberg och Urban Markström, forskare vid Umeå universitet presenterar sin utvärdering av arvsfondsprojekt: "Projekt som fått stöd för att främja psykisk hälsa hos barn och unga – En rapport om erfarenheter och framgångsfaktorer".
- Panelsamtal med Liv Zetterberg, Urban Markström och representanter från projekten Motivationslyftet, Suntprat och Clownmedicin som ingått i utvärderingen.
10.45 Paus
- Allt börjar med en idé om något bättre – Har din förening egna idéer som kan utveckla Sverige? Vi ger dig svar på hur ni söker stöd från Allmänna arvsfonden.
- Effektstödet – en ny möjlighet att söka stöd för erfarenhetsspridning och implementering.
- Panelsamtal mellan ungdomar från projekten ”Motivationslyftet i skolan” och ”Suntprat” tillsammans med Noura Berrouba från LSU: Vad har projekten/verksamheterna betytt för de deltagande ungdomarna? Varför är Allmänna arvsfondens krav på delaktighet viktigt?
Webbsändningen avslutas.
12.00 Lunch
13.00-15.30 Eftermiddag med fördjupning och dialog.
- Inledning av Lisa Ericson.
- Sara Fritzell, utredare hos Folkhälsomyndigheten: Vad påverkar vår psykiska hälsa och vilken roll kan civilsamhället spela?
- Föreningen Motivationslyftet by Star for Life berättar om deras utvecklingsprojekt ”Motivationslyftet i skolan”: Hur lyckas man få till långsiktig förändring och implementering? Hur kan civilsamhället samverka med skolan? Hör lärare och rektors perspektiv om att implementera metoden i skolan.
14.15 Fikapaus
- Bolla er idé med Allmänna arvsfondens handläggare. Du får möjlighet att antingen träffa handläggare från Arvsfonden och diskutera era projektidéer, eller om din förening behöver bidrag till en ny lokal eller byggnation. Du kan även välja att tillsammans med andra deltagare diskutera, dela erfarenheter om hur samverkan och erfarenhetsspridning kan göras på bästa sätt. Välj vilken aktivitet du är intresserad av i anmälan.
- Föreningen Fanzingo: Att skapa rum och verktyg för att ge unga en röst och plattform. Musikframträdande med medverkande ungdomar.
15.30 Avslut och utvärdering av konferensen.
Medverkande
Noura Berrouba, ordförande i Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU)
Liv Zetterberg, forskare vid Umeå universitet
Urban Markström, forskare vid Umeå universitet
Helén Thorén, sakkunnig ungas psykiska hälsa, föreningen Mind
Sara Fritzell, utredare Folkhälsomyndigheten
Organisationen Motivationslyftet by Star for Life
Ungdomsorganisationen Equmenia
Föreningen Fanzingo
Föreningen Clownmedicin
Ungdomar som deltagit i de olika projekten.
Representanter från skolor som använder sig av metoder utvecklade i arvsfondsprojekt.
Förmiddagen webbsänds
Förmiddagens föreläsningar direktsänds via webblänk, så du kan delta även om du inte har möjlighet att ta dig till Stockholm. Anmäl dig till webbsändningen senast måndag den 2 december. Anmälningslänk hittar du längre ner i stycket ”Så här anmäler du dig”.
Webbsändningen teckenspråkstolkas. En textad version av webbsändningen kommer att finnas på vår webbplats i mitten av december. Håll utkik!
Bokbord
Utöver talare på scen kommer vi erbjuda ett 10-tal organisationer möjligheten att sprida sina erfarenheter och resultat genom att ha ett bokbord på plats under hela dagen.
Driver din förening ett arvsfondsprojekt med fokus på att stärka barns och ungas psykiska hälsa? Ta tillfället att sprida era erfarenheter på konferensen. Ett bra sätt för er att nå ut till fler helt kostnadsfritt!
När och var?
Dag: Tisdag 3 december
Tid: Klockan 09.00-15.30
Plats: Stockholm Waterfront, Nils Ericsons plan 4 i Stockholm.
Tillgänglighet
Lokalen uppfyller kraven på tillgänglighet. Det finns hörslinga och ledarhund får medtagas. Ange i din anmälan om du har behov av teckenspråkstolk.
Så här anmäler du dig
Konferensen är kostnadsfri men föranmälan krävs. Det gäller både om du vill delta på heldagskonferensen eller ta del av förmiddagens webbsändning. Anmäl dig senast 25 november för heldagskonferensen. Sista anmälningsdag för webbsändningen är 2 december.
Anmäl dig till heldagskonferensen
Det finns begränsat antal platser på heldagskonferensen. Anmälan gäller för hela dagen. Om du får förhinder behöver du avboka din plats. Vid utebliven avbokning till heldagskonferensen utgår en avgift.
Anmäl dig till förmiddagens webbsändning
Länk till webbsändningen kommer till din e-post dagen innan konferensen.
Bakgrund
Arven som Allmänna arvsfonden förvaltar möjliggör att cirka fyrahundra projekt över hela landet får ekonomiskt stöd varje år. Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet. De riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning.