Till innehållet

Yoga hela livet

Trots vetskapen om att yoga kan förbättra både hälsa och livslust har många äldre små möjligheter att prova på ett yogapass. Att ta sig till en yogastudio är kanske inte heller lockande – eller ens möjligt. Föreningen Yoga för alla Sverige fick en idé om något bättre.

Tänk om yogan kom till äldreboendet i stället? Då skulle fler äldre få chansen att upptäcka yoga. Föreningen, som tidigare erbjudit yoga till andra grupper, bland annat på asylboenden, såg behovet.

Jeanette Levin, projektledare och yogalärare på Yoga för alla Sverige, berättar:

– Vi såg en stor lucka bland äldre, specifikt för sköra äldre. Den här gruppen ville vi kunna nå. Vi vill att yogan ska vara tillgänglig för alla.

Med stöd från Allmänna arvsfonden startade föreningen arvsfondsprojektet ”Yoga hela livet” med målet att utveckla en metod och ett metodmaterial för att anpassa och tillgängliggöra yoga för äldre personer med funktionsnedsättningar.

Syftet med projektet är att förbättra äldre personers livskvalitet och hälsa samt öka möjligheten för målgruppen att påverka sitt eget mående. Men också att ge personal på äldreboenden yoga som ett verktyg i sitt dagliga arbete.

Projektet startade i december 2019 med yogapass på äldreboenden. Men sen kom pandemin.

– Då fick vi tänka om. I stället utvecklade vi metoden och började utbilda personalen, berättar Jeanette.

Personalen kunde sedan testa övningarna med de äldre och återkoppla sina erfarenheter till projektet. Det gjorde att metoden utvecklades och blev ännu bättre.

Arbetet har fortsatt genom utbildning av personalgrupper inom äldreomsorgen och även på vårdutbildningar, främst på folkhögskolor.

– Idag når vi ut till flera kommuner, bland annat Malmö, Munkedal, Karlskrona och Stockholm. Målet är att det ska bli fler, berättar Jeanette.

Projektet avslutades i december 2023. Idag lever verksamheten vidare genom att yoga-inspiratörerna erbjuder yoga-aktiviteter på sina arbetsplatser. Den tryckta boken finns på ett flertal bibliotek, e-boken finns gratis att ladda ner och det finns instruktiva youtube-filmer som stöd.

– Det har varit en otrolig möjlighet att få göra det här! Men det hade aldrig varit möjligt utan stödet vi fått från Arvsfonden. Det har betytt allt, säger Jeanette.

En bra idé och ett grundligt förarbete

Jeanette Levin har några råd till andra föreningar som vill utveckla sin idé med stöd av Allmänna arvsfonden:

– Man ska tro på sin idé! Hittar man på riktigt något man tror på och brinner för – då blir allt mycket bättre.

Ett tips är också att ringa och bolla idén med handläggare på Arvsfonden. Att inte hasta ihop något är också viktigt. En ordentligt underbyggd ansökan ökar chanserna att lyckas.

– Våga fråga. Var inte rädd att ställa frågor när något känns oklart och låt det ta tid. Ska man söka ska man göra det ordentligt, säger Jeanette.

Mer information

Ljudfiler och filmer från projektet

Projektets e-bok "En guide till yoga inom äldreomsorgen

Sidan uppdaterades 2024-10-22.