Boxen IF i Visby får stöd med 1,3 miljoner kronor från Arvsfonden

Boxen IF i Visby får stöd med 1,3 miljoner kronor från Arvsfonden för sitt projekt Allas rätt till fysisk aktivitet.
Senast uppdaterad: 20 september, 2018 - 09:37

I projektet Allas rätt till fysisk aktivitet ska föreningen utveckla träningsmetoder för målgrupper med behov av särskilt anpassad fysisk träning. Projektet hämtar inspiration från den amerikanska organisationen och träningsmetoden Rock Steady Boxing, som har utvecklat en modell med boxningsträning för personer med Parkinson.

– Boxen IF:s projekt är ett bra exempel på hur man kan uppmärksamma och inkludera personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta fram viktiga samhällsfrågor, men oftast saknas det pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson. 

Boxen IF ska vidareutveckla modellen till att nå fler diagnosgrupper och funktionsnedsättningar. Träningen ska anpassas till det specifika behovet varje grupp har, boxning har till exempel visat sig vara bra för personer med Parkinson och styrketräning för personer med cancer. Syftet med projektet är att anpassa och skapa fysiska aktiviteter, med hänsyn till diagnos och funktionsnedsättning, för ett friskare allmäntillstånd och en upplevelse av en inkluderande miljö.

– Det är så fantastiskt att vi ges denna möjlighet att förändra människors hälsa till det bättre. Att vi som idrottsförening får en riktig chans att utveckla våra motionsaktiviteter så vi kommer ett steg närmare att inkludera alla olika människor i idrotten. Jag som ordförande och Lena di Corsi som projektledare ser fram emot två givande år och det är idag så roligt och privilegierat att få vara en idrottsförening, säger Monia Svensson, ordförande Boxen IF.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig för Kammarkollegiet och Arvsfonden
Telefon: 070-292 81 02
E-post: mattias.axelsson@kammarkollegiet.se