E-sport ska främja jämlikhet och integration

Antalet utövare av e-sport, där man tävlar i datorspel med hjälp av datorer eller spelkonsoler, ökar för varje år som går. Hittills har lejonparten av de aktiva bestått av unga killar med en diet bestående av Jolt-cola och Delicato-bollar, men för att inkludera fler i gemenskapen har den ideella föreningen Malmö e-sport skapat projektet Digital Social Fritid.
Senast uppdaterad: 26 februari, 2018 - 09:16

Målet är att bredda och fördjupa e-sporten som meningsfull aktivitet och mötesplats i Malmö med omnejd. Projektet vill att alla ska kunna delta på lika villkor oavsett kön, identifikation, funktionsnedsättning, ekonomiska förutsättningar eller erfarenhet.

Digital Social Fritid består av tre delar: en jämlikhetssatsning, en integrationssatsning och ett gymnasiemästerskap. Huvudprojektledare är Erika Gama Vidal som kommer från en bakgrund inom både digital kommunikation och idrottsläraryrket, något hon har nytta av i sin nya position.

Hej, Erika! Berätta om bakgrunden till projektet?

Föreningen Malmö e-sport har jobbat mycket med inkludering och jämlikhet och sett att det finns många brister inom de områdena. Därför har de skapat projektet och sökt medel från Arvsfonden.

Finns det några specifika problem för just e-sporten angående jämlikhet, integration och social inkludering?

Min uppfattning är att det kan vara en rätt hård stämning inom e-sporten. Spelare känner inte varandra och har sällan träffats face to face, då blir det lättare att ta till ett språk som annars inte skulle användas. Sexism och andra nedvärderande uttryck frodas även lättare där det finns en anonymitetsaspekt.

Vad är då den största styrkan inom e-sporten att kunna stötta strävan mot ett mer jämlikt samhälle?

Det är egentligen samma som problemet: att man inte behöver träffas innebär att identifikation, funktionshinder eller kultur inte spelar någon roll och man kan mötas på lika villkor oavsett bakgrund.

Den 10 mars arrangerar ni FemPowerUp! i Malmö. Berätta vad det är.

Det är en e-sportturnering för alla som identifierar sig som kvinnor eller ickebinära. Vi har märkt att många i den gruppen behöver en trygg plats att få utöva sitt intresse. Eventet är även ett startskott för de kvinnoseparatistiska spelkvällar vi kommer att anordna framöver under namnet EmPowerUp.

Kan vem som helst besöka eventet?                                           

Ja, men bara kvinnor får delta i turneringen.

Om man aldrig varit på en e-sportturnering tidigare - vad är bra att veta?

Det funkar egentligen som vilken idrottsturnering som helst. Man spelar i lag, alla möter alla och sedan blir det kvartfinaler, semifinaler och final.

Vad har vi att vänta oss från Digital Social Fritid framöver?

Bland mycket annat kommer vi att samarbeta med Malmö Pride och Malmöfestivalen. Och så kör vi Gymnasiemästerskapet i e-sport i maj med final på Malmö universitet, det vill man inte missa…