En flytande allaktivitetslokal

Ett av Sveriges äldsta registrerade segelfartyg, råseglaren S/Y Wetsera, byggd 1891 och uppkallad efter baronessan Maria Vetsera, håller på att byggas om i Öregrund med stöd från Allmänna arvsfonden. Hon ska bli en flytande allaktivitetslokal för unga i Öregrunds kommun och ombyggnationen ska vara färdig 2017.
Senast uppdaterad: 6 november, 2017 - 09:26

 

 

Wetsera ska ligga fast förankrad i Öregrunds hamn i tio år. Där ska hon vara en mötesplats för fritidsaktiviteter, kurs- och utbildningsverksamhet. Inriktningen ska bland annat vara kurser i sjökunskap, navigation, teori i sim- och dykskola, läger och musik.

– Det viktigaste är att så många, både privatpersoner och organisationer, tror på oss och vårt projekt. Detta har visat sig inte minst i form av bidrag och beviljade anslag från olika organisationer, inte minst Arvsfonden, säger Bertil Lundström som är projektledare.

Att bygga om Wetsera har bjudit på stora utmaningar då detta fartyg, som gick med last ända fram till mitten av 1950-talet, visat sig vara i sämre skick än förväntat. Fartyget är ett systerskepp till Pippi Långstrumps Hoppetossa och ägs av den ideella föreningen Wetseras vänner.