Fatta Man – det börjar med dig

Projektet Fatta Man arbetade under tre år, 2014-2017, med att skapa medvetenhet och förståelse bland unga killar och män för att se hur de själva formas av manlighetsnormen. Fatta Man arrangerade klubbar och panelsamtal för att lyfta och påverka frågor kring mäns sexuella våld.
Senast uppdaterad: 23 januari, 2018 - 13:33

 

 

Tillsammans med artisterna Zacke, Adam Tensta, Erik Rapp och Parham gjordes låten Det börjar med mig. Fatta Man ville inspirera, vara lösningsfokuserad och ställa både tydliga krav och ge konkreta förslag på lösningar.

– Vi ville få unga män och killar att förstå hur de formas av manlighetsnormer och peppa dem att börja prata med varandra om sig själva. Och vi hade ett speciellt fokus på den man vill vara nära, där till exempel samtyckesbegreppet är viktigt, säger Svante Tidholm som var projektledare för Fatta Man.

Projektet Fatta Man avslutades med en konferens på Södra teatern i Stockholm under våren 2017 och drevs av MÄN (tidigare Män för Jämställdhet) i samarbete med Make Equal och Fatta.

Mannen Myten - nytt arvsfondsprojekt

Organisationen MÄN har nyligen fått nytt stöd från Arvsfonden för att fortsätta att utmana och förändra destruktiva maskulinitetsnormer inom projektet Mannen Myten.

– I Fatta Man jobbade vi mycket med att skapa kultur utifrån killars berättelser, det bygger vi vidare på i Mannen Myten. Men i stället för många ytliga relationer har vi valt att jobba djupare med ett mindre antal män. Vårt mål är att engagera män som inte tidigare fått utrymme att reflektera och höras i diskussionen om hur normerna för manlighet ska se ut, säger Svante Tidholm som nu är projektledare för Mannen Myten.