Gladiatoratmosfär på dansfestivalerna i väst

När barn och ungas förebilder lämnar hemorten får det negativa konsekvenser, inte minst växer ett betydande utanförskap fram. Som en motkraft till detta har dansnätverket Community X från Göteborg skapat en plattform för att mötas och ha kul genom dansen. Under parollen ”Tillsammans är vi starkare” har man lyckats samla 8 000 unga vuxna i Västra Götalandsregionen, och planen är att nätverket ska växa.
Senast uppdaterad: 9 augusti, 2017 - 06:00

 

 

Community X är ett nätverk som vill återskapa hopp, självkänsla och förebilder hos unga mellan 13 och 25 år. Deras metod är dans i form av roliga workshop, spännande battles, jams, och coola shower.

– Dansen är universell, den är så neutraliserande som verktyg, som lösning och engagemanget är såklart hos dansarna, men lika mycket hos åskådarna som hänger runt. Festivalerna skapar lite av en gladiatorkänsla. Efter tre år har vi sju självgående festivaler inom regionens nätverk, säger Zerjon Abebe som är projektgrundare och verksamhetsledare.

Idén bygger på lokala dansfestivaler som startas upp på en ort och bildar ett större nätverk inom regionen. Initiativet har sitt ursprung i föreningen Twisted Feet som coachar och står för mentorskap inom nätverket, som i dag rymmer: Göteborg, Uddevalla, Alingsås, Vänersborg, Trollhättan, Tjörn och Jönköping.

– Vi engagerar 8 000 fysiska deltagare, på sociala medier har vi 12 000 följare och över en miljon visningar på Youtube. Vi skapar nya förebilder och en meningsfullhet och delaktighet genom dansen som vi aldrig kunnat drömma om, säger Kristina Bojling som är projektledare.

Community X drivs av Dance Culture dansförening/Twisted Feet.