KFUM Linköping får stöd med 7,1 miljoner kronor av Arvsfonden

KFUM Linköping får stöd med drygt 7,1 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Funkis. Syftet med Funkis är att skapa en mötesplats för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och deras familjer.
Senast uppdaterad: 17 september, 2018 - 07:59

Målet med verksamheten är att bryta och motverka den ofrivilliga isolering och det utanförskap som barn med NPF och deras familjer ibland hamnar i. Den primära målgruppen är barn med NPF i Östergötland i åldrarna 3-11 år. Den sekundära målgruppen är föräldrar och syskon.

– KFUM Linköpings projekt Funkis är ett bra exempel på hur man kan uppmärksamma och inkludera personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta fram viktiga samhällsfrågor, men oftast saknas det pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson. 

Metoden för verksamheten är att bygga upp en mötesplats, anpassad efter målgruppens behov i form av en lugn miljö, som samtidigt lockar till lek. Utöver det erbjuds aktiviteter med fokus på kroppen i rörelse, syskonsträffar och utbildningar för föräldrar. Parallellt med de olika verksamheterna sker också erfarenhetsutbyten. Efter avslutad projektperiod kommer verksamheten att bli en del av KFUM Linköpings ordinarie verksamhet. Projektet vill även sprida informationen om verksamheten till kommuner, organisationer och föreningar runtom i landet.

– Vi är oerhört glada och stolta över att Arvsfonden valt att stödja det här viktiga projektet. Vi är övertygade om att Funkis kommer att göra stor skillnad i vardagen för barn med NPF och deras föräldrar och syskon, säger Mattias Ryberg, projektledare KFUM Linköping.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig för Kammarkollegiet och Arvsfonden
Telefon: 070-292 81 02
E-post: mattias.axelsson@kammarkollegiet.se