Krönika: "Diamantslipare, rockstjärna eller tomte?"

När jag var ung hade jag drömmar. Inget konstigt i det. Det var väl heller inte så konstigt att jag så småningom upptäckte att alla mina kompisar hade olika drömmar.
Senast uppdaterad: 19 december, 2017 - 05:00

En studiekamrat i Linköping (vi kan kalla honom Johan) ville till exempel bli diamantslipare, falkenerare eller rockstjärna. Han kunde inte riktigt bestämma sig. Däremot hade Johan en tydlig uppfattning om vad han tyckte om mina drömmar:

 ”Det är ju bara en extra skatt! Är du någon slags socialistisk tomte, eller?”

Det Johan refererade till var min ungdomliga idé att alla som fick en löneutbetalning skulle få kryssa i på en bifogad blankett till vilket ändamål man ville att tio kronor skulle gå. Nästa månad var det en lista med helt andra ändamål man fick välja mellan. Det kunde vara byggnationen av en laxtrappa runt ett vattenkraftverk eller en investering i ett svältdrabbat land i Afrika. Utfallet av vad pengarna gick till skulle sedan visas på TV. Min roll var given – jag skulle vara programledare! Så här i efterhand kan jag väl tycka att Johan hade lite rätt i sina kommentarer.

En jämförelse mellan Arvsfonden och tomten är inte så långsökt den här tiden på året, men det finns avgörande skillnader. Tomten är till exempel rätt kravlös när han delar ut sina julklappar, i vart fall när det gäller framtida motprestationer. Ibland när han svischar förbi över hustaken tappar han dessutom några paket ur släden, men bryr sig inte särskilt mycket om var de landar. En del klappar innehåller godsaker som är trevliga att inmundiga för stunden, men som inte ger någon särskilt positiv varaktig effekt.

Att fördela medel ur Allmänna arvsfonden innebär ett mycket stort ansvar. Vi som arbetar med det dagligen tar det på största allvar. Vi arbetar stenhårt för att ha bra kontroll på hur pengarna används och att de verkligen gör skillnad för fondens tre målgrupper: barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Ett exempel är Finspångs Motorklubb, som numera har en fantastisk motorsportverksamhet med personer med olika funktionsnedsättningar. Ett annat är föreningen Maskrosbarn, som har utvecklat metoder som förbättrar socialtjänstens stöd till barn och unga. Listan på arvsfondsprojekt kan göras lika lång som en överambitiös önskelista till tomten. Och de föreningar som får medel ur Arvsfonden levererar verkligen! Inte minst är de skickliga på att få verksamheterna att leva vidare när arvsfondspengarna är slut.

Min gode vän Johan har aldrig slipat en diamant, inte dresserat en rovfågel och definitivt inte slagit sönder några elgitarrer på scenen. Jag får nog medge att jag kommit lite närmare mina ungdomsdrömmar än vad Johan gjort.

God jul på er allihop!

Hans Andersson
Enhetschef