Matlabbet tävlar för Sverige i kokböckernas Oscarsgala

Arvsfondsprojektet Matlabbet vill bidra till matglädje och nyfikenhet via matexperiment hos barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Målet är att få dem att äta mer frukt och grönt.
Senast uppdaterad: 15 maj, 2018 - 11:09

Matlabbet avslutades som projekt under 2017 och har utvärderats med goda resultat av flera olika barngrupper. Projektet lever nu vidare både genom handledningar, inspirationsfilmer, webbplatsen www.matlabbet.nu och boken ”Matlabbet - goda experiment för hungriga barn”.

– Allt material i projektet Matlabbet är inspirerat, testat, utvärderat och godkänt av barn och ungdomar. Jag tror att det är det vinnande konceptet. Har du med målgruppen redan från början så gör du inte ett projekt för barn och ungdomar. Du gör det tillsammans med barn och ungdomar. Och då tycker alla i projektet att det blir otroligt mycket mer roligt att vara med. Det är min största lärdom från Matlabbet, säger Martina Jönsson från Hushållningssällskapet Halland som varit projektledare.

Boken ”Matlabbet  - goda experiment för hungriga barn” som tagits fram inom projektet vann förra året andra pris i kategorin Barn i Årets svenska måltidslitteratur, som anordnas av Måltidsakademins Biblioteksstiftelse. Och nu i år har boken valts ut av den internationella juryn i tävlingen ”World Gourmand Cookbook Awards” där 215 länder deltar. Tävlingen kallas för ”kokböckernas Oscarsgala”, och Matlabbets bok kommer alltså att tävla för Sverige i kategorin Barn i Yantai i Kina den 26 maj.

 – Jag trodde först att det var någon som skojade med mig när jag läste mejlet från Kina, att boken ”Matlabbet - goda experiment för hungriga barn” har vunnit den svenska nomineringen i kategorin Barn och ska tävla i Kina – om titeln ”best in the world”. Helt galet! Av 215 länder så är det 26 stycken som gått vidare till final i denna kategori. Tänk att detta arvsfondprojekt ska hela vägen till Kina, säger Martina Jönsson.