Samtal som räddar liv – dygnet runt

Självmordslinjen är landets första dygnet-runt-öppna stödlinje och verkar för att förebygga självmord bland unga. Självmordslinjen startade som ett arvsfondsprojekt och hette då Självmordsupplysningen, men står i dag på egna ben och drivs av den ideella föreningen MIND.
Senast uppdaterad: 2 oktober, 2017 - 17:09

 

 

Självmordslinjens volontärer vägleder människor i kris och ger personer med självmordstankar stöd att söka hjälp. Målet är att minska antalet självmord - som är den vanligaste dödsorsaken bland unga i åldern 15-24 år och bland män upp till 44 år.

– En stor utmaning är att nå unga killar och män. De söker ofta inte stöd för sina problem, samtidigt som de svarar för 70 procent av alla självmord. Vi finns där för att rädda liv, säger Carl von Essen, projektgrundare och tidigare generalsekreterare på MIND.

– Vi har bidragit till att det är mindre tabubelagt att prata om självmord. Därmed hoppas vi att fler vågar söka hjälp när de mår psykiskt dåligt. Vi har bland annat också bidragit till att Flashback är mer restriktiva i hanteringen av diskussioner om självmord på sin sajt, säger Carl von Essen.

Kontakta Självmordslinjen

Ring 90101 eller chatta anonymt med en volontär dygnet runt. Samtalen är gratis. OBS! Flest volontärer finns på plats kvällstid klockan 18-22.