Strong Girls främjar välmående och självkänsla

Umeåprojektet Strong Girls jobbar för att utveckla ett nytt sätt att introducera idrott för tjejer mellan 13 och 16 år och låta tjejernas behov ta plats i idrottsföreningar.
Senast uppdaterad: 3 april, 2018 - 07:00

Initiativet består av ett idrottsprogram för elevens individuella val i skolan som sker i samarbete med idrottsföreningar i syfte att rekrytera och behålla unga tjejer. Målet är personlig utveckling – bättre självkänsla, grupptillhörighet och ledarskapsförmåga.

Till projektet hör också att arbeta med utveckling av idrottsföreningar i en mer inkluderande och jämställd riktning. Projektledarna har bildat stiftelsen Girls in Sport som tillsammans med föreningen Trixa Hockey jobbar för att stärka tjejer genom idrott.

– Många tjejer slutar med föreningsidrott i tonåren eftersom man inte tycker att det passar in i livet. Tillhör man inte en elitsatsning är det lätt att hoppa av. Det ville vi göra något åt i Strong Girls, säger Jenny Lidqvist, projektledare.

Här testar tjejerna, utifrån sina egna förutsättningar, individuella idrotter, lagidrotter och äventyrssporter. Fram till nu har Strong Girls fått möjligheten att prova på allt från kampsporten MMA till brottning, tyngdlyftning och ishockey. Efter julledigheten får de testa basket, handboll och till våren blir det nya äventyr i naturen, allt för att utmana individen och gruppen i Strong Girls.

– Det är så roligt att se tjejerna utvecklas och testa egna gränser. Det leder till personlig utveckling, säger Jenny Lidqvist och fortsätter:

– Jag och min kollega Lucy har byggt vårt material och vår metod på egna erfarenheter och lärdomar från idrotterna ishockey och tyngdlyftning. Att se hur våra tankar och idéer omvandlas till konkreta verktyg som bidrar till att hjälpa unga tjejer bli starka i sig själva, få vara med i en gemenskap samt bli starka individer i samhället är väldigt stort för oss.

Projektet startade genom Trixa Hockey men drivs nu av Girls in Sport.