Till innehållet

Stallarholmens aktivitetspark

Med pengar från Allmänna arvsfonden och andra finansiärer har Stallarholmens sportklubb utvecklat en befintlig idrottsplats till en aktivitetspark. Bland annat har man byggt till en boulebana, ett utegym, klätter-och lekplats för barnen och en avancerad pumptrackbana.

Hur har målgruppen varit delaktig i projektet?

Alla på orten har fått tycka till genom kommunens medborgardialog. Under projektets gång har sedan samtal förts med ungdomar knutna till Stallarholmens sportklubb och Strängnäs Skateboardförening, samt ungdomar som cyklar pumptrack. För att även inkludera seniorer och människor med funktionsvariationer har projektet även fört samtal med SPF Seniorerna och Föreningen Solåkrabyn.

– Vi har även LSS-kontakter som varit med och påverkat. De önskade en utrustning för sinnena och det blev en stor xylofon som nu finns i parken, berättar Anders Reisch som varit projektledare för hela ombyggnationen. Han tillägger:

– Det är så härligt nu att gå förbi och se alla som är där och nyttjar aktivitetsparken: barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Vilken samhällsnytta har projektet skapat?

–Att vi samverkar med både kommunen och näringslivet väldigt brett har ökat gemenskap och lokala andan. Det är rätt unikt att få samarbete över gränser att fungera så väl. Parken är fullt öppen och det finns någon aktivitet för alla. Det kommer även besök från andra kommuner som är intresserade av hur vi har arbetat. Dessutom har vi blivit utsedda till årets Stallarholmsbor, så det är roligt, berättar Anders.

Vad vill du säga till andra som också vill söka lokalstöd hos Arvsfonden?

- Det har varit en tuff process som tagit fyra år! Både att få med kommunen, projektering, pandemin och sedan utvecklingen av allt. Men nu har vi ett jättefint resultat och vi ser en fortsatt utveckling framåt. Att vara en ideell förening som söker medel tillsammans med kommunen är riktigt bra - där tror jag vi kan vara ett inspirerande exempel för andra kommuner! säger Anders.

Fakta om projektet

Beviljade medel: 1 595 000kr

Stödform: Lokalstöd

Drivs av: Stallarholmens sportklubb

Samarbetspartners: Strängnäs kommun, lokala näringslivet och Sparbanken

Läs projektbeskrivningen

Én pojke som bär hjälm håller upp fingrarna i ett segertecken. Han har munnen öppen och ser ut att vara glad.

Personer i alla åldrar har glädje av aktivitetsparken i Strängnäs.

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan uppdaterades 2024-04-15.