Teknik och tillgänglighet

Senast uppdaterad: 21 augusti, 2018 - 14:02

Webbläsare

Arvsfonden.se fungerar bra i moderna webbläsare som stöder W3C:s webbstandarder. Det gör till exempel nyare versioner av Firefox, Safari, Internet Explorer 10 eller senare, Opera och Google Chrome.

För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att ni använder någon av webbläsarna Firefox, Safari, Opera eller Google Chrome.

Andra webbläsare och operativsystem

Om du använder en äldre webbläsare eller en webbläsare som inte uppfyller W3C-standard så ska innehållet på webbplatsen fortfarande vara läsbart men det kan uppstå skönhetsfel.

Teknik

Innehållet på webbplatserna är validerat med HTML5 och stilmallar (CSS) 2 och 3.

Anpassa webbplatsen

Texten på webbplatsen är satt med variabel storlek. Detta gör att du kan ändra storleken på texten så det passar dig. Du kan även ändra teckensnitt och färger genom att använda webbläsarens inbyggda funktioner för det. Du kan också göra andra inställningar i din webbläsare för att anpassa webbplatsen, till exempel för skript och länkar.

Ändra textstorlek

I de flesta moderna webbläsare ändrar du textstorlek genom att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Om det inte fungerar så kan du ändra textstorleken genom att ändra inställningar i din webbläsare:

Firefox

Välj "Visa" och därefter "Textstorlek". Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -.

Chrome

Välj "Visa" och därefter "Zooma in". Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -.

Internet Explorer

Välj "Visa" och därefter "Textstorlek".

Opera

Välj "Visa" och därefter "Zoomfaktor". Du kan också använda tangenterna + och -.

Safari för Mac

Välj "Innehåll" och därefter "Öka textstorleken" eller "Minska textstorleken". Du kan också använda kommando-tangenten (Apple-tangenten) tillsammans med tangenterna + och -.

Ändra färger och teckensnitt

Du kan själv ändra teckensnitt och färger i din webbläsare. Nedan finns beskrivningar av hur du gör det i Firefox och i Internet Explorer.

Firefox

Välj "Inställningar" i menyn. Klicka på "Innehåll".

Ändra färger – klicka på knappen "Färger" och klicka ur kryssrutan "Låt sidor använda egna färger", istället för inställningarna ovan. Nu kan du ändra färg på text och bakgrund genom att klicka på respektive knapp. Välj önskad färg i färgväljaren. När du har är klar med dina val klickar du på knappen "OK".

Ändra teckensnitt – Klicka på knappen "Avancerat" och klicka ur kryssrutan "Låt sidor använda egna teckensnitt", istället för ovanstående. Klicka på "OK". Ändra till önskat standardteckensnitt och storlek.

Klicka på "OK" för att spara dina nya inställningar.

Internet Explorer

Välj "Verktyg" och därefter "Internetinställningar" i menyn. Klicka på fliken "Allmänt".

Ändra färg – klicka på knappen "Färger". Klicka ur kryssrutan "Använd Windows-färger". Du ändrar färg genom att klicka på knapparna som nu går att klicka på. Exempel: klicka på "Text" och du får upp en färgväljare. Välj önskad färg och klicka på "OK". Om du vill ändra fler färger klickar du på något av de andra alternativen och gör om samma sak igen.

Ändra teckensnitt – klicka på knappen "Teckensnitt" och ändra till önskat teckensnitt vid "Teckensnitt för webbsidor". Klicka på "OK" när du är klar.

När du har gjort dina ändringar klickar du på "OK" i dialogrutan Internetalternativ för att stänga den.

Snabbkommandon

De snabbkommandon som finns i dagsläget är följande:
S = Hoppa till huvudinnehåll
L = Lyssna
Hur du når snabbkommandot beror på din browser. 

Internet Explorer

alt + [kommando]

Chrome/Firefox för Mac OS

ctrl + alt + [kommando]

Chrome/Firefox för Windows

alt + shift + [kommando] 

Funktioner (Skript)

På webbplatsen finns skript, som ska underlätta för användaren. Det ska gå att använda webbplatsen utan problem om man slår av skriptfunktionen i webbläsaren.

Ladda ner och läsa filer

För att spara en fil (exempelvis ett pdf dokument) så högerklickar du på länken och väljer sedan "Spara mål som". Välj sedan var den ska sparas.

För att öppna pdf filer krävs programvaran Acrobat Reader. Den är gratis och kan laddas ner från Adobes webbplats.

För att öppna Word-dokument krävs programvaran Microsoft Word Viewer, Microsoft Word eller Open Office. Microsoft Word Viewer är gratis och kan laddas ner från Microsofts webbplats. Open Office är ett Open Source-alternativ till Word som också är gratis och kan laddas ned på Open Office webbplats.