Efter fjolårets succé: Nu lanseras Demokratihandboken 2019

Idag lanserar Arvsfonden andra utgåvan/upplagan av succén Demokratihandboken – prata, lyssna, förändra! Handboken innehåller 120 praktiska tips om demokrati och hur du kan påverka samhället genom en förening.
Publicerad: 26 oktober, 2018

– Demokratin är sårbar och kan aldrig tas för given. Demokratihandboken ska inspirera fler att bli nyfikna på sina demokratiska rättigheter och hur man kan bli delaktig och vara med och påverka genom föreningslivet, säger Hans Andersson enhetschef på Arvsfonden.

Första utgåvan av Demokratihandboken har gått ut i närmare 17 000 exemplar till organisationer, skolor, kommuner och politiker över hela Sverige. Demokratihandboken uppdateras årligen och är gratis att läsa, ladda ned och beställa på arvsfonden.se.

En av de skolor som använt handboken är Jämtlands Gymnasium.

– Vi har använt Demokratihandboken som ett inspirationsmaterial och som ett uppslagsverk. Det material vi jobbat med har vi kopplat till Demokratihandboken. Detta arbete fortsätter vi med, så alla våra nya elever på skolan går igenom samma material, säger Camilla Göransson som är lärare och elevdemokratiutvecklare på Jämtlands Gymnasium.

I april lanserades Demokratihandboken.se som samlar tipsen från handboken och även ger användaren möjligheten att skicka in egna tips och testa på föreningslivet genom ett klassiskt textäventyr. Filmen som togs fram i samband med detta blev nominerad till Publishingpriset 2018.

– Att vaccinera samhället mot odemokratiska krafter går inte. Men vi kan alla träna oss i demokratins metoder och verktyg. Ett bra sätt är att engagera sig i en förening, säger Hans Andersson.

Ta del av Demokratihandboken – prata, lyssna, förändra!

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet och Arvsfonden
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det, Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2017 delades 597 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.