Norrköpings ungdomscirkus tilldelas pris av Arvsfonden

2018 års Guldkorn i kategorin Lokalstöd tilldelas Norrköpings ungdomscirkus för projektet Tillgänglighetsanpassad cirkuslokal. Priset är på 50 000 kronor och delades ut idag i Stockholm.
Publicerad: 5 december, 2018

– Norrköpings ungdomscirkus tillgänglighetsanpassade cirkuslokal är ett bra exempel på hur man har lyckats inkludera och engagera barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta samhällsfrågor, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Projektet har möjliggjort att barn och unga med funktionsnedsättning kan delta i cirkusverksamhet. Genom ett aktivt inkluderingsarbete och tillgänglighetsanpassning av befintliga lokaler, har verksamheten öppnats upp för en ny målgrupp.

– Genom vår anpassning kan vi nu fortsätta att utveckla vår cirkusverksamhet för barn och ungdomar med funktionsvariationer. Det är en sådan lycka att varje år få se dem uppträda ihop med våra andra artister i vårt cirkustält, säger Lena Riedel ordförande Norrköpings Ungdomscirkus.

Arvsfonden delar varje år ut priset Guldkorn till utvalda projekt som har överlevt efter det att Arvsfondens finansiering har upphört. Syftet är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter inom föreningsvärlden bidrar till att utveckla och förbättra vårt samhälle. Utmärkelsen delas ut i kategorierna Barn, Ungdom, Personer med funktionsnedsättning och Lokalstöd.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet och Arvsfonden
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det, Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2017 delades 597 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.