Projektet Hero Of The Talk i Södertälje får stöd med 3,8 miljoner kronor från Arvsfonden

Södertälje Inter FC får stöd med drygt 3,8 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Hero Of The Talk som ska minska psykisk ohälsa bland unga genom att utveckla metoder mot mobbning och utanförskap.
Publicerad: 12 april, 2019

– Det känns fantastiskt att vi får detta stöd från Arvsfonden. Hero Of The Talk skapades för att göra positiv förändring i samhället och det här stödet ger oss stora möjligheter att lyckas med det. Att få starta projektet i Södertälje känns extra roligt. Jag vill ge barnen det jag inte fick som ung, kunskap om mobbning och hur man motverkar på rätt sätt. Vi vill att språket ska vara lösningen inte problemet. I vårt arbete kommer vi att involvera kommunen, föreningar och näringslivet för att tillsammans skapa ett Södertälje, där alla barn och ungdomar trivs och mår bra, säger Nahir Oyal, projektledare utbildning Hero Of The Talk.

Målgruppen för detta projekt är pojkar och flickor i åldern 10-13 år, då de är i fasen att skapa sin identitet som tonåringar. Metoden går ut på att genom olika idrotter och aktiviteter engagera och utbilda unga förebilder under ett utbildningsläger (Hero camp) som leds av lokala elitidrottare och förebilder som är utbildade Herocoacher. De unga förebilderna ska i sin tur kunna vägleda sina vänner i vad som är rätt och fel och stötta sina jämnåriga i förebyggande av mobbning och utanförskap och hur man kan stävja mobbning både i och utanför skolan.

– När beskedet från Arvsfonden kom kände jag mig rörd, tagen och hedrad. Som född och uppvuxen i Södertälje känns det extra roligt att låta Hero bli en viktig del i Södertäljes positiva utveckling. En fråga som vi haft högt på agendan är möjligheten att låta alla barn delta kostnadsfritt, vilket stödet från Arvsfonden nu skapar förutsättningar för. En annan fantastisk utmaning är att utveckla och förfina vår modell för att sedan sprida den i Sverige, detta är precis sådant jag brinner för, säger Johan Rolander, projektledare Hero Of The Talk.

I projektet kommer Södertälje Inter FC att utbilda hundratals barn och ungdomar tillsammans med Södertälje kommun, fritidsgårdarna och de lokala idrottsföreningarna. Modellen som tas fram kommer att spridas över hela landet genom en planerad utbildningsplattform.

För mer information:
Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet och Arvsfonden
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2018 delades 647 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det närmare 10 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.