Tjejers rätt i samhället tilldelas pris av Arvsfonden

2018 års Guldkorn i kategorin Barn tilldelas TRIS, Tjejers rätt i samhället för projektet Ronjabollen. Priset är på 50 000 kronor och delades ut idag i Stockholm.
Publicerad: 5 december, 2018

– TRIS:s projekt Ronjabollen är ett bra exempel på hur man har lyckats inkludera och engagera barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta samhällsfrågor, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Ronjabollen visar på hur frivilligorganisationer haft en avgörande roll för samhällets förståelse av det som idag benämns som hedersrelaterat förtryck och våld. Genom att erbjuda flickor som lever med hederproblematik en chans att delta i idrottsaktiviteter och föreningsliv på samma villkor som alla andra ungdomar har projektet aktiverat målgruppen och erbjudit ett alternativ till att gå hem direkt efter skolans slut.

– Vi är otroligt stolta och tacksamma att ha blivit årets Guldkorn. Ronjabollen kommer att fortsätta sprida sitt koncept runt om i Sverige, men framförallt fortsätta vara en röst för flickor som står långt ifrån idrottsrörelsen. Tillsammans gör vi skillnad, säger Anahita Ebrahim projektledare Ronjabollen.

Arvsfonden delar varje år ut priset Guldkorn till utvalda projekt som har överlevt efter det att Arvsfondens finansiering har upphört. Syftet är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter inom föreningsvärlden bidrar till att utveckla och förbättra vårt samhälle. Utmärkelsen delas ut i kategorierna Barn, Ungdom, Personer med funktionsnedsättning och Lokalstöd.

För mer information

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet och Arvsfonden
070-292 81 02
mattias.axelsson@kammarkollegiet.se

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det, Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2017 delades 597 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.